neděle, 08. 09. 2024
Finále fotbalového Eura: Posune se Španělsko na první pozici v historických tabulkách, nebo se bude z premiérového titulu radovat Anglie?

Finále fotbalového Eura: Posune se Španělsko na první pozici v historických tabulkách, nebo se bude z premiérového titulu radovat Anglie?

Už za pár hodin budeme znát název vítěze 17. ročníku fotbalového mistrovství Evropy. Bude jím reprezentace Španělska, nebo se vůbec poprvé usměje štěstí na Anglii?


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 14. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Selección Española de Fútbol (SeFutbol)

Tabulky hovoří jasně pro celek z Pyrenejského poloostrova. Zatímco Anglie je v žebříčku medailového umístění zemí v historii evropských šampionátů bez jediného zisku trofeje na 12. místě, Španělé jsou aktuálně na druhé příčce za Německem.

Obě země se shodně radovaly z počtu tří trofejí, Němci však mají lepší bilanci druhých a třetích míst. Všechny tři cenné kovy zatím získali třikrát, a s devíti medailemi tak vedou souhrnné pořadí. Španělé k jednomu zlatu přidali po jednom stříbru a bronzu.

Volno pro Angličany. Britský premiér uvažuje o volném pondělí

První zisk titulu slavilo Španělsko v roce 1964, kdy svěřenci trenéra Josého Villalonga porazili ve finále Sovětský svaz 2:1. Další dva triumfy zapsala španělská nejlepší generace v letech 2008 a 2012. V prvním případě to bylo díky výhře 1:0 nad Německem, v tom druhém přehráli Španělé Itálii jednoznačně 4:0.

Kolébka fotbalu naopak stále čeká na své první vítězství kontinentálního turnaje. Anglie se tak v žebříčku pouze dívá na záda jako Řecko, Dánsko, či Česká republika, které se počítá trofej Československa z roku 1976.

Kritizovaný Southgate je už teď národním hrdinou

Hodně kritizovaný kouč Gareth Southgate se tak může zapsat nesmazatelně do historie Albionu. To už se mu však v jisté míře povedlo samotným postupem do finále podruhé v řadě, což se před ním ještě nikomu nepovedlo.

Anglie tak má momentálně na kontě jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. V případě vítězství by se tak mohla na 8. místo před Nizozemsko. Pozici před ním aktuálně drží Portugalsko napůl s Českem. Povede se Angličanům tentokrát dotáhnout turnaj do úspěšného konce?

 

 

 

další zajímavé články