pondělí, 16. 09. 2024
Volno pro Angličany. Britský premiér uvažuje o volném pondělí

Volno pro Angličany. Britský premiér uvažuje o volném pondělí

Před nedělním finále fotbalového Eura 2024 je jasným favoritem Španělsko, které dosud vyhrálo šest zápasů a v základní skupině neztratilo ani bod. Zlomí Anglie evropské prokletí, nebo se Španělé stanou nejúspěšnějšími v historii? Výhrou mohou hráči svým krajanům zajistit navíc volné pondělí na oslavu. Britský premiér Keir Starmer již hovoří o myšlence udělit den volna, pokud Anglie vyhraje.  


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 14. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia

Finále Eura 2024 vypukne na Olympijském stadionu v Berlíně dnes 14. července ve večerních hodinách. Anglie se bude snažit premiérový triumf na mistrovství Evropy. Reprezentace Španělska a Anglie čeká 28. vzájemné měření sil. Z historického hlediska mají lepší bilanci Angličané. K poslednímu střetnutí těchto národů došlo v roce 2018 v Lize národů, kdy Anglie prohrála 1:2. Španělům to však vrátila v Seville, kdy zvítězila 3:2. 

Arsenal spřádá plány na zisk titulu. Tohle má být klíč k sesazení Manchesteru City

Španělský kouč Luis de la Fuente pravidelně staví hráče, které v minulosti již vedl v mládežnických reprezentacích. Tato strategie se francouzskému kouči vyplácí. Jeho svěřenci v základní skupině jako jediní neztratili ani bod. Mezi nejlepší čtyři týmy se dostali díky zvládnutému zápasu v prodloužení proti Německu. Po Německu odklonili i Francii, která poměrně rychle otevřela skóre zápasu. K tomuto výsledku přispěl především mladičký Lamine Yamal, který byl autorem vyrovnávací branky v 21. minutě zápasu.  

Viděli jsme dotek geniality skvělého hráče, který díky svému přístupu, vyzrálosti a profesionalitě vypadá starší, než je. Má v sobě něco, co z něj může udělat jednoho z nejlepších fotbalistů v historii. Jen musí zůstat nohama na zemi, v tom mu musíme pomoct,” uvedl kouč De la Fuente novinářům po zápase s Francií o talentovaném fotbalistovi, který den před finále oslavil sedmnácté narozeniny.  

Skvělý Lamine Yamal přepisuje historický rekord na mistrovství Evropy

Španělsko na Euru kralovalo již třikrát a dnes zaútočí na čtvrtý titul. Oproti tomu reprezentace z Anglie bude bojovat o svou premiéru. Angličané do finále spíše doklopýtali a měli co dělat, aby nevypadli v osmifinále proti Slovákům. Oproti Španělům také měla velmi příznivý los, kdy na tým z elitní desítky světového žebříčku FIFA narazila až v semifinále. Mezi fanoušky tak vznikají spekulace o tom, zda si Anglie finále vůbec zaslouží. 

 

další zajímavé články