čtvrtek, 19. 09. 2024
Skvělý Lamine Yamal přepisuje historický rekord na mistrovství Evropy

Skvělý Lamine Yamal přepisuje historický rekord na mistrovství Evropy

Mladá hvězda Lamine Yamal se zapsal do historie jako nejmladší střelec na mistrovství Evropy. Jeho úžasný gól v semifinálovém zápase proti Francii, který pomohl Španělsku k vítězství 2:1, ohromil celý fotbalový svět. Nyní se chystá na finále proti Anglii v Berlíně.


  • autor: Jan Holt
  • , vydáno: 13. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Lamine Yamal, který bude mít 17 let v den před finálovým zápasem proti Anglii, se stal nejmladším hráčem, který kdy skóroval na mistrovství Evropy. Jeho skvělý výkon ve 21. minutě, kdy z 25ti metrů přesně umístil míč do levého horního rohu francouzské branky přispěl k vítězství nad Francií 2:1 v semifinalovém zápase. "Chci jen vyhrávat, vyhrávat a vyhrávat," řekl Yamal, který byl zvolen nejlepším hráčem zápasu.

Yamal ve věku 16ti let a 362 dní, překonal předchozí rekord nejmladšího střelce na mistrovství Evropy, který držel Švýcar Johan Vonlanthen od Eura 2004. "Nevím, jestli je to nejhezčí gól turnaje, ale pro mě je to nejspeciálnější gól, protože je to můj první gól s týmem na mistrovství Evropy." uvedl po zápase Yamal.

Yamal už přicestoval na Euro s několika rekordy. V 15ti letech se stal nejmladším hráčem, který debutoval a skóroval ve španělské lize, nemladším hráčem v Lize mistrů a nejmladším střelcem za Španělsko. Na mistrovství Evropy se také stal nejmladším hráčem, který kdy nastoupil na Euru mužů, když debutoval při úvodní výhře Španělska 3:0 nad Chorvatskem.

"Viděli jsme dotyk geniality skvěléjho hráče, kterého máme a musíme ho vychovávat dál," řekl po zápase trenér Španělska Luis de la Fuente.

Španělsko nyní čeká finále v Berlíně, kde se utkají o titul mistrů Evropy s Anglií. Pro mladého Španěla to bude tak další příležitost ukázat svůj talent na nejvyšší úrovni a možná zapsat další úspěch do své už tak působivé kariéry.

další zajímavé články