neděle, 30. 06. 2024
Nervy drásající utkání pro Panthers! Reinhart zmrazil Edmonton a získal Floridě první Stanley Cup

Nervy drásající utkání pro Panthers! Reinhart zmrazil Edmonton a získal Floridě první Stanley Cup

Už to málem vypadalo, že NHL pozná pátý tým historie, kterému se podaří zvrátit sérii z 0:3 na 4:3. Proti byl však útočník Sam Reinhart, jehož trefa z 36. minuty zajistila Floridě vůbec první Stanley Cup od založení klubu.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 25. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Florida Panthers

Florida byla dlouhá léta považována za takového otloukánka NHL, než se jí ovšem ujal bývalý kouč Chicaga Joel Quenneville, jenž odstartoval novou éru. Postupně se budovalo mužstvo, které nejprve několik let dominovalo v základní části sezony a postupně zvyšovalo své síly i ambice v playoff. Loni po boku trenéra Paula Mauriceho z toho bylo prohrané finále s lasvegaskými Rytíři, letos však už výhra nad Olejáři z Edmontonu.

„Myslím si, že to je ještě o něco sladší, když jste ten pohár vyhráli po takto náročném průběhu, kdy prostě víte, že do toho soupeř dal všechno. S člověkem cloumají emoce a podobně tak i s diváky. To napětí bylo neskutečné, ale o to větší je euforie, že se nám to podařilo zlomit,“ řekl během vítězných oslav autor vítězné branky Sam Reinhart.

Florida měla v sedmém zápase jakožto lépe postavený tým ze základní části sezony výhodu domácího ledu. V prvních dvou zápasech série toho dokonale využila, pak vyhrála jednu bitvu venku, načež třikrát za sebou kapitulovala. Edmonton se semknul, působil jako politý živou vodou a v každé ze svých tří výher vstřelil alespoň pět branek. V posledním utkání série si ovšem takový neskutečný střelecký nápor již nedovolil.

Jak tomu bývá zvykem, když je zápas o všechno, rozhoduje spíše taktika. Nikdo nechce udělat zbytečnou chybu. A jakmile se přejde na hokejové šachy, dokázala si Florida opět prosadit svoje. Skóre v páté minutě duelu otevřel domácí Verhaeghe, na jehož trefu vzápětí zareagoval Janmark. V šestnácté minutě druhé třetiny se však Reinhartovi podařilo projet přes pravý kraj celého kluziště a jelikož ho nikdo neatakoval, tak měl i dostatek prostoru na střelu. Tu namířil do prostoru mezi lapačkou a levou tyčí brankáře Skinnera, který neměl čas zareagovat. A stejně tak již nedokázal zareagovat nikdo z Edmontonu, díky čemuž Florida oslavila zisk historicky prvního Stanley Cupu.

další zajímavé články