středa, 23. 10. 2024
Boston slaví druhé vítězství. Finálová série NBA se stěhuje do Dallasu, domácí budou muset dotahovat

Boston slaví druhé vítězství. Finálová série NBA se stěhuje do Dallasu, domácí budou muset dotahovat

Basketbalisté Bostonu zvítězili i ve druhém domácím utkání finálové série NBA a skvěle tak vykročili k zisku titulu nejprestižnější basketbalové soutěže světa. Tentokrát svého soupeře z Dallasu včele s hvězdným Lukou Dončičem předčili poměrem 105:98. Klíčovou postavou druhého zápasu se stal rozehrávač Jrue Holiday.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 12. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Dallas Mavericks

Boston si tak do Texasu povede doubodový náskok. Dallasu ve druhém souboji nepomohl ani takzvaný triple double dost možná nejlepšího hráče současnosti Luky Dončiče, jenž nasázel 32 bodů a přidal 11 doskoků a 11 asistencí.

Hlavní tváří vítězného celku se stal rozehrávač Jrue Holiday, který zaznamenal 26 bodů a 11 doskoků. První čtvrtina nabídla vyrovnanou podívanou, po které Celtics ztráceli poměrem 25:28. Následně se dokázali dostat do vedení a vypracovali si až čtrnáctibodový náskok, přesto se však nakonec schylovalo k dramatu.

Boston zápas zlomil v úplném závěru

O triumfu domácích se tak rozhodovalo až v poslední minutě, kdy dal Bostonu definitivní jistotu Derrick White. Ten za stavu 103:98 dokázal zablokovat smečujícího Washingtona a definitivně zlomil odpor Dallasu. Na druhé straně se navíc dokázal prosadit po svém nájezdu Brown a bylo rozhodnuto.

"Z našeho pohledu to vypadalo jako faul, ale zapískáno nebylo, takže to faul nebyl," uvedl trenér Dallasu Jason Kidd. Jeho tým se mohl zlobit pouze sám na seb. Z šestadvaceti pokusů proměnil pouze šest trojek, a ze čtyřiadvaceti šestek zamířil nepřesně hned v osmi případech. Hůře byl na tom i ve statistice ztracených míčů, kdy si připsal 15 ztrát oproti 11 chybám soupeře. Dařilo se mu naopak v pozici pod košem, kde vyhrál poměrem 54:46.

Dončič? Možná nejlepší basketbalista světa, chválí trenér Mavericks. Dallas však zatím tahá ve finále NBA za kratší konec

 Dončič? Možná nejlepší basketbalista světa, chválí trenér Mavericks. Dallas však zatím tahá ve finále NBA za kratší konec
"Moje ztráty a zahozené trestné hody nás stály zápas. Musím být v obou kategoriích lepší. Ale abychom vyhráli, musíme hlavně trefovat střely," sdělil zklamaný Dončič, který sám ztratil osm balonů a neproměnil čtyři šestky. Svým výkonem však přesto přepsal historické tabulky Mavericks, neboť si jako první hráč ve finálové sérii připsal tzv. triple double.

Dončič je klíčovou postavou Dallasu, momentálně ho ale sužuje zranění hrudníku, kolena a kotníku najednou. První příležitost otočit vývoj finále bude mít se svým týmem již ve středu v noci na domácí palubovce.

další zajímavé články