sobota, 27. 07. 2024
Švédové na kolenou! Češi je pokořili sedmi góly a poprvé od roku 2010 si zahrají o zlato. Soupeřem jim budou Švýcaři

Švédové na kolenou! Češi je pokořili sedmi góly a poprvé od roku 2010 si zahrají o zlato. Soupeřem jim budou Švýcaři

Dlouhých čtrnáct let se čekalo na to, až se Česká republika znovu podívá do bojů o zlato. Tento zlom přišel na domácím MS, kde si družina trenéra Rulíka poradila se Švédskem 7:3. 


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 25. 05. 2024
  • , zdroj fotky: Český Hokej

Hráči ve žlutých dresech patřili k tomu nejlepšímu, co hokejový šampionát nabídl. Základní skupinou projeli jako nůž máslem a každého soupeře smetli jako lavinu. Ani jednou v zápase neprohrávali.

Herní dominance Švédsku vydržela i ve čtvrtfinále proti Finsku, které totálně přišpendlilo před vlastní branku a prakticky vůbec jej nechalo nadechnout. Skálopevná obrana Finů však propustila jen jednu branku a minutu před třetí sirénou vyrovnali na 1:1. V prodloužení ovšem znovu kapitulovali, a tak Češi hned věděli, kdo bude jejich semifinálový soupeř.

Pohledem na soupisku i slavný NHL kouč Joel Quenneville věděl, že Švédové představují největší kvalitu na turnaji, a pokud ji máte zastavit, nesmíte jim dát prostor vyniknout.

Zápas s českou reprezentací nezačal pro družinu kouče Rulíka nejlépe, „Tre Kronor“ se po třech a půl minutách ujali vedení a zápas vizuálně kontrolovali. Kubalík v osmé minutě přišel s odpovědí, která však neměla dlouhého trvání. Na jeho trefu po dvaceti vteřinách zareagoval Petterson a Švédové si tak vzali vedení zpátky.

Do posledního místečka zaplněná O2 arena ovšem dodávala hráčům v červeném extra energii, se kterou Švédsko nepočítalo a se kterou se nedokázalo fyzicky ani psychicky vypořádat. Střelecká převaha žlutého celku se proměnila ve frustraci a brankář Gustafsson posléze kapituloval na střelu Kampfa, která znamenala vyrovnání na 2:2.

Druhá třetina pak přinesla nečekanou euforii. Začátkem sedmé minuty se prosadil Kaše, šestnáct vteřin po něm Nečas a o další dvě a půl minuty později ještě Kubelík. Tři minuty z říše snů totálně položily soupeře na kolena, který rázem pochopil, že všechno v hale hraje proti němu. Ta frustrace byla zřejmá.

„Tre Kronor“ se v závěru druhé třetiny zvládli částečně dostat zpátky do hry díky využité přesilové hře, ale ta znamenala jen snížení na 3:5. Ve třetí třetině pokračovala euforie Čechů, ze které těžil nejvíce Lukáš Sedlák, jenž dvěma úniky pečetil skóre na celkových 7:3 z našeho pohledu. Býval by tam Sedlák vsítil hattrick, ale jeho gól do prázdné branky nebyl uznán pro offside.

Češi si tak poprvé od roku 2010, kdy ve finále přemohli Rusko 2:1, zahrají o zlato. Tento sen přijde na domácím MS a fanoušci nepochybně budou opět připraveni hnát svůj tým dopředu. Proti komu? Od 18.20 nám začal duel Kanady se Švýcarskem, kde se druhý jmenovaný celek po dvou využitých přesilovkách dostal do dvoubrankového vedení. Javorové listy měly střeleckou převahu, ovšem vyrovnat se jim podařilo až dvě minuty před koncem třetí třetiny. Vynutily si tak prodloužení, kde další branka nepadla, a následně i nájezdy a v nich byli šťastnější hokejisté Švýcarska. 

Česko - Švédsko 7:3 (2:2, 3:1, 2:0)

Branky: 8. D. Kubalík (Nečas, Kundrátek), 10. Kämpf (Nečas), 27. O. Kaše (L. Sedlák), 27. Nečas (D. Kubalík, Kämpf), 30. D. Kubalík (Kempný, Nečas), 46. L. Sedlák (O. Kaše), 54. L. Sedlák - 4. M. Johansson, 9. Pettersson (Kempe, Eriksson Ek), 36. Eriksson Ek (Raymond, Dahlin)

Kanada - Švýcarsko 2:3 po nájezdech

Branky: 25. Tanev, 58. Tavares - 16. Fiala, 18. Niederreiter, rozhodující nájezd Andrighetto

další zajímavé články