sobota, 27. 07. 2024
Pohledem trenéra z NHL: Pokud Češi předvedou nasazení jako proti USA, mohou Švédsko porazit

Pohledem trenéra z NHL: Pokud Češi předvedou nasazení jako proti USA, mohou Švédsko porazit

Divoká podpora ze zaplněných ochozů a srdíčko na ledě. Způsob, jakým se Češi prezentují na domácím MS, zaujalo i kdysi slavného trenéra Joela Quennevilleho.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 24. 05. 2024
  • , zdroj fotky: Český Hokej

Quenneville je dnes už v trenérském důchodu, ale než do něho přešel, stál u zrodu nyní dominující Floridy Panthers a dovedl Chicago Blackhawks ke třem Stanley Cupům. Ten z roku 2010 byl pro jestřáby vůbec první od roku 1961. A nedá se říct, že by se hokejistům ze státu Illinois po jeho odchodu zrovna dařilo… Ale to už je jiný příběh…

Ten současný nás pojí k hokejovému MS, jež se nyní koná v samotném srdci Evropy. Češi, jež jsou hnáni každý zápas dopředu zaplněnou O2 arenou, se ve čtvrtfinále střetli s nebezpečnou a hvězdami z NHL zaplněnou USA, kterou porazili těsným poměrem 1:0. V bráně domácího celku se blýsknul gólman Lukáš Dostál a celý tým bojoval jako jeden muž, který se postaral o to, že Amerika nakonec nevsítila ani jednu branku.

Takovéto nasazení ohromilo i Joela Quennevilleho, jenž od svého kádru očekával, zejména v playoff, vždy podobný výkon. A i když se nyní Češi postaví proti doposud nejsilnějšímu týmu šampionátu – Švédsku – tak mohou opět překvapit.

„Chicago mělo vždy nejlepší a nejaktivnější fanoušky v lize, ale málokdy jsem mohl zažít takovou atmosféru, jaká je nyní k vidění v Praze. Ti lidé tím hokejem žijí a já jsem přesvědčený, že to dodává týmu ten správný impuls, aby uspěl,“ nechával se Quenneville slyšet úvodem.

„Proti USA jsem viděl výkon, který bych nazval slavným příslovím ‚Jeden za všechny a všichni za jednoho‘. Celé mužstvo tahalo za jeden provaz, a navíc Americe děsně znepříjemnilo hru svým napadáním. Pokud se pro tým tímto způsobem obětujete, pak je šance na výhru vždy vysoká. Samozřejmě, je to hokej, nikdy to není stoprocentní, ale je vysoká,“ pravil pro ESPN.

Nyní se ovšem vstoupí proti bezchybnému Švédsku… „Pokud Češi předvedou podobné nasazení jako proti USA, tak nepochybně mohou opět postoupit. Švédsko je za mě nejsilnějším týmem na turnaji, podávají zodpovědné výkony a mají kvalitu porazit kohokoliv. Pokud se ovšem nedorovnají Čechům v nasazení, mohou mít problém. Ledaže by otevřeli skóre v úvodu zápasu a pak přidali ještě nějakou pojistku. To donutí Čechy více útočit a otevírat hru,“ myslí si.

další zajímavé články