sobota, 27. 07. 2024
Ovládnout v jednom roce Giro, Tour i Vueltu? Contador tvrdí, že první v historii by se to mohlo povést Pogačarovi

Ovládnout v jednom roce Giro, Tour i Vueltu? Contador tvrdí, že první v historii by se to mohlo povést Pogačarovi

Právě probíhajícímu Giru d'Italia jednoznačně vládne pětadvacetiletý Slovinec Tadej Pogačar ze stáje UAE Emirates, jenž má po jedenácti etapách náskok dvou minut a čtyřiceti vteřin na o tři roky staršího Kolumbijce Daniela Felippeho Martineze.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 16. 05. 2024
  • , zdroj fotky: UAE Team Emirates

Španělský expert Alberto Contador, který v minulosti opakovaně ovládl Giro, Tour i Vueltu, již o celkovém vítězi nepochybuje. Pogačar si podle jeho slov připíše svůj premiérový triumf na Apeninském poloostrově...

"Se vší úctou ke všem účastníkům musím říct, že ve startovní listině není nikdo, kdo by se dokázal Pogačarovi vyrovnat. Ve zbytku závodu se může porazit jen sám," předpověděl pro Eurosport.

Podle jedné z legend silniční cyklistiky, jež slyší na přezdívku "El Pistolero", není nutné být nejlepší, ale důležité je být konzistentní a neselhávat. Tím spíš na Giru, což je kvůli proměnlivému počasí jeden z nejtěžších závodů planety.

"Pogačar je však komplexní závodník, který dokáže vítězit nejen v náročných kopcovitých etapách, ale řadí se i k nejlepším časovkářům. Jestli nevyhraje, bude to jen kvůli tomu, že by ho postihly technické potíže nemoc či pád, což bych mu nepřál," pokračoval Contador, jenž v letech 2003 - 2017 prošel hned pěti týmy včetně Astany a SaxoBank.

Vítěz Tour z let 2021 a 2022 by podle něj letos mohl dosáhnout jako první cyklista historie na bájný treble a ovládnout všechny tři akce Grand Tour.

"Je to typ jezdce, jehož je těžké zastavit. Určitě tedy může vyhrát i Tour de France. A pokud by se mu to podařilo, věřím, že by to chtěl dodáhnout i na Vueltě," uzavřel svou predikci. 

Pravdou je, že jeho největší rival Jonas Vindegaard se stále zotavuje z dubnového pádu ze závodu Kolem Baskicka, který nakonec vyhrál Juan Ayuso. Pokud by nestartoval, měl by to nepochybně o něco snadnější.

další zajímavé články