pondělí, 06. 05. 2024
Formule 1 v Číně dvakrát přerušena. Na vině je hořící tráva

Formule 1 v Číně dvakrát přerušena. Na vině je hořící tráva

Sezona Formule 1 v tomto týdnu pokračuje v Číně, kam se vrátila po pěti letech. V úvodním tréninku a následné kvalifikaci na sobotní sprint ale museli organizátoři závodu řešit hned dva nepříjemné momenty.


  • autor: Tomas Dvorak
  • , vydáno: 19. 04. 2024
  • , téma: Motorsport
  • , zdroj fotky: Formula 1

Od středy v Šanghaji prší, přesto se úvodní trénink i kvalifikace na sobotní sprint musely na chvíli přerušit kvůli poměrně netradiční záležitosti - hořící trávě podél tratě.

Na Ostrovech se hovořilo o bizarní události, která neměla své vysvětlení. FIA se okamžitě pustila do vyšetřování a přišla s informací, že oheň okolo odtokové oblasti vedle trávy způsobily jiskry vycházející z monopostů.

Záhadou nicméně zůstává, proč se tak děje až v Číně, kde, jak jsme již uvedli výše, od středy čas od času zaprší. Web Autosport.com tak přišel se dvěma možnostmi.

Tou první je přetření trávníku zelenou barvou či jinou chemikálií tak, aby tráva vypadala v televizi ve stoprocentní kondici. Druhou variantou je teorie, že trať v Šanghaji stojí na bývalé bažině, kde by mohl prosakovat metan.

Uvidíme, zda se hořící trávy dočkáme i během nabité soboty. Už v pět hodin ráno našeho času se jede sprint, za další čtyři hodiny následuje kvalifikace na samotný závod.

další zajímavé články