sobota, 18. 05. 2024
Girona porazila Barcelonu i podruhé. Zajistila si Ligu mistrů a Bílému baletu potvrdila titul

Girona porazila Barcelonu i podruhé. Zajistila si Ligu mistrů a Bílému baletu potvrdila titul

Z titulu ve španělské La Lize se raduje Real Madrid, kterému po domácí výhře nad Cádizem pomohla i výhra Girony nad Barcelonou. V katalánském derby uspěl domácí celek i podruhé v sezoně a definitivně si zajistil účast v příštím ročníku Ligy mistrů. 


  • autor: Tomas Dvorak
  • , vydáno: 04. 05. 2024
  • , téma: Fotbal
  • , zdroj fotky: Ipswich Town FC

Kouč Carlo Ancelotti dal vzhledem k blížící se odvetě v rámci semifinále Ligy mistrů prostor několika náhradníkům. Poprvé v letošní sezoně odchytal duel uzdravený Thibaut Courtois a proti Cádizu neinkasoval. 

Postupně se prosadili Brahim Díaz, střídající Jude Bellingham a útočník Joselu a Real Madrid v domácím prostředí přehrál osmnáctý celek La Ligy poměrem 3:0. Tím si sice titul nezajistil, přesto jej může slavit.

Bílému baletu pomohla další výhra Girony nad Barcelonou v rámci katalánského derby. Na rychlou trefu Christensena ihned odpověděl nejlepší střelec La Ligy Artem Dovbyk, první půle přesto patřila hostům. Proměněnou penaltou dal Barceloně vedení Robert Lewandowski.

Girona měla až do 65. minuty jedinou střelu mezi tři tyče. Do hry ale následně přišel ofenzivní záložník Portu, který osud celého utkání výrazně pozměnil. Už po necelé minutě pobytu na hřišti vyrovnal a už za další dvě minuty Girona po jeho asistenci a trefě Gutiérreze šla do vedení.

A za devět minut na to bylo hotovo. Sávio na pravém křídle vybídl znovu jednatřicetiletého záložníka, který volejem k pravé tyči překvapil Ter-Stegena. Barcelona tak v derby opět prohrála 2:4 a přišla i o druhou pozici.

Girona si naopak po další historické výhře zajistila účast v příštím ročníku Ligy mistrů a je jednoznačně největším překvapením ze všech TOP pěti evropských soutěží. 

další zajímavé články