pondělí, 28. 10. 2024
Pohár trpělivosti přetekl. Anglický gigant vyhodil trenéra, který utratil miliardy

Pohár trpělivosti přetekl. Anglický gigant vyhodil trenéra, který utratil miliardy

Erik ten Hag byl vyhozen z Manchesteru United po katastrofálním startu do sezóny 2024/25, který znovu ukazuje dlouhodobé problémy klubu v postavení mezi evropskou elitou. Po slibné první sezóně, kdy nizozemský trenér přivedl tým k vítězství v Ligovém poháru, se očekávání zvýšila, ale realita zatím přináší pouze zklamání. United se nyní nachází na 14. místě v Premier League a jejich výkon v Evropské lize je podobně bídný – dvě remízy proti slabším soupeřům, Twente a Porto.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 28. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Hlavním důvodem tohoto kroku má být neschopnost Ten Haga zlepšit slabiny týmu, především obranu a útočnou produktivitu. United mají po sedmi ligových zápasech negativní skóre a problémy se prohloubily, když se nedařilo najít efektivní náhrady za zraněné hráče, což přidalo tlak na klíčové posty v sestavě. Kromě sportovních aspektů se hovoří také o problémech v komunikaci s týmem a vedením, což mohlo být klíčové pro přehodnocení setrvání nizozemského trenéra.

Spekuluje se o několika možných náhradnících, kteří by mohli přinést nový impuls do kabiny. Pro dočasné převzetí týmu byl dosazen Ruud van Nistelrooy, bývalý útočník United a asistent trenéra. Tato varianta by poskytla klubu čas na vyhledání trvalejšího řešení a přinesla by do týmu osobnost, která je s klubem úzce spjata.

Dalšími kandidáty jsou známá jména evropského fotbalu – Max Allegri, bývalý trenér Juventusu, je považován za muže s potřebnou taktickou vyspělostí, který by mohl přinést zkušenosti a stabilitu do defenzivního systému United. Allegri má pověst trenéra, který si umí poradit s tlakem a je znám svým pragmatickým stylem, který by mohl být pro současnou situaci klubu vhodný. 

Na seznamu možných nástupců figuruje také Graham Potter, který má za sebou úspěchy v Brightonu, ale neúspěšné angažmá v Chelsea. Potter by mohl být riskantní volbou, avšak jeho preference ofenzivního a kreativního fotbalu jsou pro mnohé lákavé. Další volbou je Gareth Southgate, který má pověst organizovaného a metodického kouče. Přestože jeho jméno vyvolává mezi fanoušky smíšené reakce, jeho schopnost pracovat s mladými hráči a vytvářet soudržné týmy je atraktivní vlastností pro budoucí budování United 

Vedení klubu v čele s Ratcliffem a rozhodnutí o budoucnosti

Sir Jim Ratcliffe, nový majoritní vlastník Manchesteru United, již na začátku svého působení naznačil ambici vrátit klub mezi evropskou špičku. S dalšími vedoucími členy klubu v těchto dnech probíhají důležitá jednání, kde se zvažují všechny možné scénáře.

Toto rozhodnutí Ratcliffe dlouho nechtěl uspěchat, neboť věděl, že pro United je nezbytné najít trenéra, který přinese nejen okamžitý úspěch, ale hlavně dlouhodobou stabilitu a růst.

"Jsme Erikovi vděční za vše, co pro nás během svého působení udělal, a přejeme mu vše dobré do budoucna," stojí v klubovém prohlášení.

Haaland překoná Shearerův rekord, ale na úroveň Messiho a Ronalda nedosáhne, tvrdí experti

další zajímavé články