pondělí, 28. 10. 2024
Rozhodčí kazili hru, Jablonec přesto odvezl bod: Kozel k tomu řekl své

Rozhodčí kazili hru, Jablonec přesto odvezl bod: Kozel k tomu řekl své

Bezbranková remíza mezi Olomoucí a Jabloncem přinesla napjatou atmosféru, zejména kvůli řadě chyb rozhodčích, kteří podle kouče Jablonce Luboše Kozla ovlivnili celý zápas. Jablonec si odvezl bod, ale frustrace z nepochopitelného verdiktu rozhodčího byla patrná.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 27. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia

Zápas mezi Olomoucí a Jabloncem přinesl mnoho zajímavých momentů, ale především otázky směrem k výkonu rozhodčích, kteří podle kouče Luboše Kozla nevystoupili na úroveň, kterou by nejvyšší soutěž měla mít. Frustrace dosáhla vrcholu v 79. minutě, kdy druhý asistent rozhodčího Stanislav Pochylý nesprávně signalizoval ofsajd jabloneckého útočníka Jana Chramosty po autovém vhazování Matěje Polidara – což pravidla povolují bez výjimky.

Kouč Jablonce se proto netajil zklamáním nad takovou chybou, která přišla ve chvíli, kdy jeho tým mohl hrozit protiútokem. „Ta situace mě vytočila nejvíc. Šli jsme do rychlého protiútoku a oni zvednou praporek. Takový ofsajd se na této úrovni často nevidí,“ poznamenal Kozel pro web iSport.cz.

Dalším zlomovým momentem byl závěr první půle, kdy byl v nastavení vyloučen Radim Breite za ostrý zákrok. To Jablonci značně zkomplikovalo hru, byť to měla být výhoda. „Červená karta nám to ztížila v tom, že Sigma začala být agresivnější, naštvanější. Lidi to rozhodčímu taky ztížili... My jsme měli mít větší kvalitu, abychom soupeře dostali pod tlak,“ vyjádřil své zklamání Kozel, který doufal, že jeho tým po minulých dobrých výkonech naváže na herní kvalitu, jakou předvedl například proti Liberci či Slavii.

Kozel musel ve hře přistoupit k řadě taktických změn. Po zranění útočníka Davida Puškáče již v úvodu zápasu musel improvizovat a nasadil Filipa Schánělce. Přestože Schánělec odvedl solidní práci, do vyložených šancí se příliš nedostal. Naopak útočník Bienvenue Kanakimana sice hrozil několika průniky, ale dvě vyložené šance neproměnil. „Hrozili jsme přes něj rychlými přechody, ale po červené kartě jsme potřebovali jinou hru, spíše do plné obrany. Kanakimana je především sprinter, který vyhovuje spíše hře do volných prostorů,“ vysvětlil Kozel důvody střídání, kdy Kanakimanu nahradil zkušenější Michal Fortelný, který má zkušenosti s olomouckým prostředím a mohl týmu dodat jistotu.

Hlavně neinkasovat!

I přes taktické komplikace Kozel ocenil práci své defenzivy, která udržela další čisté konto, a to hlavně díky jistému výkonu brankáře Hanuše. „Funguje dobře. Takové zápasy občas prohrajete 0:1, takže já jsem rád, že neinkasujeme. Hanuš chytá výborně, nedostává laciné góly, ještě nám pomáhá. Trojka stoperů pracuje dobře, střední záložníci taky,“ pochvaloval si Kozel spolupráci defenzivní linie, která tentokrát dokázala odolat i ve druhém poločase, kdy Sigma výrazně přidala na aktivitě.

Přestože Jablonec nedokázal využít přesilové hry a Sigma, i v deseti, stále hrozila, Kozel si cení bodu z venkovního zápasu. „Musíme bod brát. Před zápasem bychom ho taky brali. Nepodali jsme tak kvalitní výkon jako v Liberci nebo se Slavií. Sigma nám to narušovala, nedostali jsme se do souvislejšího tlaku. Museli jsme myslet na zadní vrátka, ale důležité je, že jsme neinkasovali,“ dodal Kozel.

Ligoví trenéři jako na gilotině. Končí lodivodi Slovácka i Pardubic

další zajímavé články