pondělí, 28. 10. 2024
Ligoví trenéři jako na gilotině. Končí lodivodi Slovácka i Pardubic

Ligoví trenéři jako na gilotině. Končí lodivodi Slovácka i Pardubic

Víkend přinesl v české fotbalové lize dvě zásadní trenérské změny. Po nedávných prohrách museli své pozice opustit Roman West ze Slovácka a Jiří Saňák z Pardubic. Oba trenéři, kteří přišli s ambiciózními plány, byli donuceni čelit tvrdé realitě fotbalového světa, kde se počítají jen výsledky.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 27. 10. 2024
  • , zdroj fotky: FK Pardubice

Roman West vedl tým Slovácka teprve čtyři měsíce, když jej po prohře 0:4 s Libercem klub odvolal. Bývalý trenér tamních dorostenců se snažil přenést své dřívější úspěchy i do role hlavního kouče, ale po dvanácti kolech, ve kterých Slovácko nasbíralo 16 bodů a vstřelilo pouhých osm branek, se vedení rozhodlo udělat změnu. Klub nyní povede asistent Jan Palinek, dokud se nenajde trvalý nástupce.

Westův předchůdce Martin Svědík dovedl Slovácko v minulosti až na šesté místo, a tým si dokonce zahrál v evropské konferenční lize. Očekávání na Westa tak byla vysoká, ale statistiky v probíhající sezóně byly pro klubové vedení neuspokojivé.

Pardubice: Zklamaná očekávání Jiřího Saňáka

Jiří Saňák, dlouholetý asistent, který letos poprvé dostal šanci vést ligový tým jako hlavní trenér, skončil po pouhých třinácti kolech. Pardubice, s bilancí sedmi bodů a jedinou výhrou v derby s Hradcem Králové, obsazují předposlední příčku tabulky. Na neuspokojivé výsledky reagovalo vedení okamžitým odvoláním Saňáka i jeho asistenta Marka Kuliče a sportovního manažera Martina Shejbala.

Sám Saňák po poslední prohře s Baníkem Ostrava připustil, že jeho pozice je nejistá a tlak na jeho odchod roste. Rozhodnutí klubu následovalo jen několik hodin po jeho emotivním rozhovoru před kamerami. Pardubice nyní čekají na nový realizační tým, který bude představen již v úterý.

Není poprvé, co se v této sezoně v české lize měnili trenéři. Jiří Lerch byl po dvou kolech odvolán v Českých Budějovicích a nahradil ho zkušený František Straka. V Mladé Boleslavi zase švédský trenér Andreas Brännström vystřídal Davida Holoubka. Trenéři v lize čelí stále silnějšímu tlaku na výsledky a stabilitu, což se ukazuje i na častějších změnách v realizačních týmech.

Šťastná výhra Baníku v divokém závěru: Hapal chválí bojovnost, Pardubice na sebe zuří

další zajímavé články