středa, 23. 10. 2024
V Tokiu dostal Dostál přes prsty, ale poučil se. Z trůnu tak sesadil Fuksu a stal se již potřetí Kanoistou roku

V Tokiu dostal Dostál přes prsty, ale poučil se. Z trůnu tak sesadil Fuksu a stal se již potřetí Kanoistou roku

Tradiční svazová anketa Kanoista roku má nového vítěze. Martina Fuksu, který žebříčku kraloval v loňském roce, vystřídal na trůnu Josef Dostál.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 22. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Září i v pětatřiceti! Necidovi stačí na gól necelých 90 minut a bezpečně kraluje nejlepším střelcům druhé ligy

Držitel pěti olympijských medailí se z tohoto ocenění raduje již potřetí v kariéře. Předtím ho mohly těšit individuální triumfy v letech 2014 a 2016.

"To, že jsem vyhrál, je pro mě ocenění takového životního snu," líčil na vyhlášení sám ostřílený světový šampion z letošního mistrovství v Uzbekistánu.

Když se snoubenec taktéž oceněné závodnice Anežky Paloudové kouká na závod zpětně ze záznamu a slyší to komentovat Tomáš Budku, přebíhá mu mráz po zádech.

Co vše zaznělo v jeho děkovné řeči dále? "Jestli to máte aspoň trochu tak, že to ve vás vyvolá dobrý pocit, nějaký pocit štěstí, tak za to jsem ohromně rád a za to bych vám chtěl poděkovat," líčil na vyhlášení sám ostřílený světový šampion z letošního mistrovství v Uzbekistánu.

V Tokiu dostal Dostál přes prsty

To, že více než dvoumetrový svěřenec trenéra Pavla Davídka nezvítězil již na hrách v Tokiu, bere s odstupem času jako plus. I kvůli tomu, že ho mohli vidět v akci jeho nejbližší...

"Kdybych to vyhrál v Tokiu, tak si toho vítězství tolik nevážím. Tím, že jsem dostal přes prsty, jsem si uvědomil, že to pro olympijského vítěze nemůže přijít samo," přidal Dostal.

S trenérem pak pracoval na všech aspektech, aby to dokázal a mohl zažít svou životní sezonu. A není to samozřejmě jen zásluha kouče, ale i dalších lidí na poli fyzioterapie, nutriční terapie a mentálního koučinku.

Pokud jde o závodníky do třiadvaceti let, z vítězství se radovala Gabriela Satková. Kategorii juniorů ovládla Klára Mrázková, jež se věnuje vodnímu slalomu/K1. Osobností maratonu se stala Kateřina Mílová a osobností sjezdu zase Matěj Vaněk.

Kanoista roku 2024:

Jednotlivci:

1. Josef Dostál (rychlostní kanoistika/K1)
2. Martin Fuksa (rychlostní kanoistika/C1)
3. Gabriela Satková (vodní slalom/C1 a K1)
4. Lukáš Rohan (vodní slalom/C1)
5. Anežka Paloudová (rychlostní kanoistika/K1)

Posádky:

1. Jakub Špicar, Daniel Havel (rychlostní kanoistika/K2)
2. Martin Fuksa, Petr Fuksa (rychlostní kanoistika/C2)
3. Josef Dostál, Anežka Paloudová (rychlostní kanoistika/K2 mix)

další zajímavé články