pátek, 18. 10. 2024
Usain Bolt mohl být ještě rychlejší, kdyby se plně věnoval tréninku, tvrdí jeho trenér

Usain Bolt mohl být ještě rychlejší, kdyby se plně věnoval tréninku, tvrdí jeho trenér

Usain Bolt je považován za jednoho z nejlepších sprinterů všech dob, přesto jeho trenér tvrdí, že jeho rekordy mohly být ještě lepší. Bolt si totiž vždy vyžadoval přestávky na odpočinek a zábavu, což jeho kouč zrovna nemiloval.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 12. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Boltův nevyužitý potenciál

Usain Bolt, osminásobný olympijský vítěz a držitel světových rekordů na 100m, 200m i ve štafetě 4x100m, vstoupil do dějin jako jeden z největších atletů všech dob. Jeho rekord na 100 metrů, 9,58 sekundy, stanovený v roce 2009 v Berlíně, zůstává nepřekonaný už 15 let a žádný sprinter se k jeho výkonu ani nepřiblížil. Přesto Boltův trenér věřil, že jeho svěřenec měl v sobě potenciál běžet ještě rychleji.

„Můj trenér mi říkal, že svět ještě neviděl toho nejlepšího Usaina Bolta,“ svěřil se Jamajčan pro talkSPORT. Bolt přiznává, že jeho trenér se často zlobil na jeho přístup k tréninku, protože měl raději pauzy na relaxaci a zábavu než neustálou dřinu.

Zábava a pauzy nad vším

Bolt, který byl známý svou uvolněnou povahou, vždy potřeboval čas na to, aby si užil život mimo atletickou dráhu. „Nikdy jsem nebyl ten typ, který by celý rok makal na sto procent. Potřeboval jsem přestávky, abych se bavil a odpočíval,“ řekl. Přestože to jeho trenéra rozčilovalo, postupně začal chápat, že tyto přestávky jsou pro Bolta nezbytné. „Můj trenér to nesnášel, ale nakonec jsme si rozuměli. Říkal mi, že příští dva měsíce jsou klíčové, a já na to: Dobře, jdeme na to,“ vzpomínal Bolt.

Nedostižný rekord

Boltův světový rekord v běhu na 100 metrů stále stojí, přestože se vědci a sportovní experti snaží pochopit, co by mohlo být potřeba k jeho překonání. Podle Bolta však v současné době neexistuje talent, který by byl schopen tuto metu pokořit. „Ještě jsem neviděl nikoho, kdo by měl na to, aby můj rekord překonal,“ prohlásil Jamajčan před Pařížskou olympiádou.

Nejblíže k jeho rekordu se dostali Tyson Gay a Yohan Blake s časem 9,69 sekundy, a to v roce 2009 a 2012. Poslední olympijský vítěz Marcel Jacobs získal zlato v Tokiu s časem 9,80 sekundy, zatímco Noah Lyles, vítěz letošního mistrovství v Paříži, zaznamenal čas 9,784 sekundy. Přesto Boltův výkon zůstává stále nedosažený.

Co bude dál?

Boltova kombinace výšky, délky kroku a rychlosti je unikátní a je pravděpodobné, že k překonání jeho rekordu bude zapotřebí sprinter s podobnou genetickou výbavou. Do té doby bude Boltův rekord zůstávat jako připomínka jeho mimořádných schopností a toho, co mohl ještě dokázat, kdyby se plně věnoval tréninku. Pro budoucí generace to znamená obrovskou výzvu, která možná nebude brzy překonána.

další zajímavé články