středa, 23. 10. 2024
Návrat Vlhové na svahy? Do závodů půjde až při formě, která se co nejvíc přibližuje absolutní špičce

Návrat Vlhové na svahy? Do závodů půjde až při formě, která se co nejvíc přibližuje absolutní špičce

Nejlepší slovenská lyžařka a držitelka velkého křišťálového glóbu za rok 2021 Petra Vlhová (29) se právě nalézá ve druhé polovině svého argentinského soustředění.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 03. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Pakliže příběh olympijské vítězky z pekingského slalomu sledujete, víte, že je od letošního ledna na marodce s kolenem, které se muselo po pádu v Nízkých Tatrách operovat.

Poprvé se postavila na lyže letos v srpnu v rámci svého krátkého pobytu ve švýcarském středisku Zermatt. I několik lehkých obloučků jí udělalo velkou radost...

"Po šesti měsících a důležité kontrole u odborníka jsme naplánovali pobyt v Zermattu, kde jsme se poprvé setkali se sněhem. Byli jsme tam spíše jako turisté než jako sportovci. Pro Petru to bylo zpočátku také dost emotivní období. Měli jsme opravdu velmi pěkné počasí, bylo to skvělé a zpětně to považuji za velmi důležitou součást procesu návratu po zranění," uvedl hlavní trenér Vlhové Mauro Pini, který se rozpovídal pro SMC.

Vlhová ještě bude potřebovat kondiční kemp

Jihoamerický pobyt, kde už se držitelka šesti medailí ze světových šampionátů připravovala i v minulosti, zatím splňuje očekávání. Na místě už je i nový člen týmu v podobě lékařského specialisty ze Švýcarska.

"Petra je sedm měsíců po operaci a každý ví, že návrat k plnému tréninku je pro profesionálního sportovce po tak dlouhé pauze nejnáročnějším obdobím. Někdy to může být v tomto ohledu rychlejší, ale jindy potřebujete více času, než jste možná původně plánovali. V současné době se nacházíme přesně uprostřed tohoto procesu. Jsme nadšení, že jsme tady, podmínky jsou opravdu skvělé. V těchto dnech už tady začíná jaro, ale pořád to vypadá jako v zimě," přidal Pini.

Fanoušky v současnosti zajímá termín jejího návratu do Světového poháru. Ten je ale zatím ve hvězdách a to i přesto, že se rodačka z Liptovského Mikuláše neustále zlepšuje a posouvá...

"V této fázi postupného zvyšování zatížení ale nevíme, jak dlouho to ještě bude trvat. Po Ushuaii budeme ještě potřeboval absolvovat kondiční kemp, kde bude muset zlepšit fyzickou stránku. Už pomalu plánujeme program na zbytek října a první polovinu listopadu. Chceme se vrátit na svahy do závodů až tehdy, kdy bude Petra ve formě, která se co nejvíc přibližuje k absolutní špičce," zakončil její hlavní trenér.

Po konci u polské reprezentace čekají Bauera nové výzvy. Bude na opačné straně barikády

další zajímavé články