úterý, 01. 10. 2024
Zbrojovku vnímám jako historicky zásadní značku českého sportu, prohlásil nový sportovní ředitel Brna Martin Jiránek

Zbrojovku vnímám jako historicky zásadní značku českého sportu, prohlásil nový sportovní ředitel Brna Martin Jiránek

Martin Jiránek, bývalý fotbalový reprezentant a účastník úspěšného bronzového Eura 2004, se rozhodl přijmout novou výzvu a stal se novým sportovním ředitelem druholigového klubu Zbrojovka Brno.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 01. 10. 2024
  • , zdroj fotky: FK Dukla Praha

Někdejší vynikající obránce dříve působil v agentuře Sport Invest, která nyní bude Zbrojovce poskytovat poradenské služby v oblasti sportovních a strategických rozhodnutí. Klub, který se po špatném loňském ročníku momentálně nachází na 14. místě druhé ligy, o této novince informoval na svém webu. Po příchodu nového většinového vlastníka, kterým je Regionální hospodářská komora Brno, se ve Zbrojovce objevují další změny. V září tohoto roku získala komora kontrolu nad klubem a s novým vedením přišla i snaha o oživení sportovního týmu. Generální manažer a předseda představenstva Zbrojovky Jan Mynář k příchodu Jiránka uvedl: „Martin Jiránek byl v našem hledáčku od samotného začátku a jsme rádi, že jsme se dohodli na spolupráci. Charakterizuje ho především pracovitost, obrovský fotbalový přehled a schopnost věci racionálně zhodnotit a nabízet konkrétní řešení. Právě takový přístup nyní potřebujeme."

Jiránek bere funkci s pokorou

Jiránek sám se k nové roli vyjádřil s velkým nadšením a respektem. „Fotbalový život jsem poznal v několika zemích a především v rozmanitých rolích, které mi daly schopnost dívat se na fotbal jako na komplexní obor vyžadující stoprocentní nasazení, odbornost a také trpělivost. Zbrojovku vnímám jako historicky zásadní značku českého sportu. Možnost podílet se na jejím sportovním rozvoji je pro mě obrovskou výzvou i závazkem. Tlaku ani velkého očekávání se však nebojím,“ uvedl pětačtyřicetiletý muž, jenž si v minulosti zahrál třeba italskou Serii A či ruskou nejvyšší soutěž.

Na kontě má také 31 startů za národní tým a přechod na pozici sportovního ředitele je pro něj novou kapitolou. Zbrojovka Brno se v posledních dvou letech potýká s problémy. Po sestupu z nejvyšší soutěže v sezoně 2022/23 skončila v druhé lize až devátá, a i v současnosti je jen dva body od sestupu. Jiránek si je těchto výzev vědom a jeho hlavním cílem je klub sportovně stabilizovat. „Mým úkolem bude v první fázi klub sportovně konsolidovat. V dlouhodobém výhledu by měla Zbrojovka jednoznačně mířit mezi přední české kluby, a to díky výsledkům prvního týmu i výchovou výrazných talentů pro celý český fotbal,“ dodal Jiránek, který během své kariéry získal titul mistra Evropy do 21 let z roku 2002.

Udrží Opava svůj talent? Kolem Babky krouží Bohemians

další zajímavé články