sobota, 28. 09. 2024
První český hráč v některé z elitních baseballových soutěží? Mohl by jím být Marek Chlup, jenž podepsal smlouvu s jedním z největších japonských klubů

První český hráč v některé z elitních baseballových soutěží? Mohl by jím být Marek Chlup, jenž podepsal smlouvu s jedním z největších japonských klubů

Baseballista Marek Chlup má nakročeno k tomu, aby se stal prvním českým profesionálem v některé z prestižních světových soutěží. Pětadvacetiletý hráč totiž podepsal smlouvu s japonským týmem Jomiuri Giants, kde tak bude vyhlížet svůj první start v hlavním týmu. K tomu ovšem vede dlouhá cesta.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 25. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Talentovaný pětadvacetiletý reprezentant se dohodl s tokijským týmem na jednoletém kontraktu, jak informoval Český baseballový svaz prostřednictvím tiskové zprávy. „Nabídka přišla z ničeho nic, na plánování jsem měl několik týdnů. Tato příležitost by se nemusela opakovat, tak jsem ji vzal," prozradil Chlup, který tak neváhal využít šanci, jež se mu naskytla. K jeho úspěchu přispěla i účast na loňském turnaji World Baseball Classic (WBC), kde český tým při své premiéře obsadil čtvrté místo ve své skupině, což mu zajistilo účast i v dalším ročníku této prestižní soutěže. Chlup na sebe upoutal pozornost zejména odpalem proti japonské hvězdě Rokimu Sasakimu. „Neměl jsem ani tušení, že by něco takového mohlo přijít. Od World Baseball Classic uběhly dvě sezony a z ničeho nic mi zavolal skaut z Giants, že si se mnou chtějí dát schůzku a pravděpodobně mi nabídnou smlouvu," uvedl Chlup.

Giants jsou jedním z největších baseballových klubů v Japonsku, a jejich organizace zahrnuje dva farmářské týmy. Chlup začne na nejnižší úrovni a jeho cíl je jasný – postupně se probojovat do hlavní ligy NPB. Smlouva, kterou Chlup podepsal, platí do listopadu 2025, což mu poskytne dostatek času na to, aby se adaptoval v týmu a pokusil se stát stabilním členem organizace. „Od skautů a šéfů organizace jsem dostal informaci, že mě jako mladšího hráče chtějí rozvíjet. Chtějí mě naučit japonský baseball. Budu mít více prostoru učit se," dodal Chlup. Uvědomuje si však, že profesionální sport je neúprosný: „Pokud někdo nehraje dobře, tak si okamžitě najdou náhradu."

Do zápasů se zapojí prakticky ihned

Marek Chlup už dnes odcestoval do Japonska, kde se připojí k třetímu týmu Giants a dohraje s nimi zbytek sezony, která trvá do konce října. „Jakmile přiletím, tak hned naskočím do zápasů. Po absolvování programu s národním týmem se vrátím do Giants a pravděpodobně pojedu na kemp pro jejich největší talenty do Mijazaki. Na konci listopadu se vrátím domů, absolvuji tady zimní přípravu a na začátku příštího roku poletím zpátky do Japonska," upřesnil své plány. Pokud by se Chlup probojoval do hlavního týmu, mohl by si zahrát na slavném stadionu Tokyo Dome, kde už nastoupil během World Baseball Classic. „Je to skvělá představa, že tam, doufám, jednou budu každý den chodit na zápasy," řekl.

Chlup pochází z Českého Dubu a poslední dva roky působil v zámořském týmu Lake Country DockHounds, hrajícím nižší profesionální ligu American Association. „Moje kariéra v USA byla nahoru a dolů," přiznal. „Jakmile přišla tato nabídka, byl to pro mě nový impulz. Hrál jsem profesionální nezávislou soutěž, kde smlouvy trvají pouze jednu sezonu, a pokud se někomu nedaří, tým ho hned vyhodí. Ale tato smlouva je nový začátek," dodal s optimismem.

Věřím, že náš výkon přiláká větší počet diváků, řekl trenér Lovosic Roman Jelínek po skalpu vicemistra

další zajímavé články