čtvrtek, 19. 09. 2024
Chystá se revoluční krok. Hráči jsou blízko stávce, prozradila hvězda Citizens

Chystá se revoluční krok. Hráči jsou blízko stávce, prozradila hvězda Citizens

Záložník Manchesteru City Rodri tvrdí, že hráči jsou blízko stávce na protest proti zvýšení počtu zápasů. City se ve středu v Lize mistrů utká s Interem Milán, přičemž nový formát přidává před vyřazovací fází nejméně dva zápasy navíc. Mistrovství světa klubů, kterého se tým Pepa Guardioly rovněž účastní, se rozšířilo na 32 týmů a bude se konat příští léto.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 18. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Manchester City FC

„Myslím, že jsme tomu blízko,“ odpověděl Rodri na otázku, zda budou hráči stávkovat. „Pokud to takhle půjde dál, bude to okamžik, kdy nebudeme mít jinou možnost, ale uvidíme.“

Nové formáty Ligy mistrů a mistrovství světa klubů znamenají, že City odehraje nejméně čtyři zápasy navíc oproti garantovaným zápasům v minulé sezoně.
V prosinci odehráli jen dva zápasy, aby vyhráli mistrovství světa klubů, ale příští léto by museli odehrát tři zápasy ve skupině a čtyři zápasy ve vyřazovací části, pokud by chtěli postoupit až do finále. Během posledních dvou kompletních sezon odehráli City ve všech soutěžích 120 zápasů.

Fifpro - unie sdružující hráče nejlepších evropských lig a světových soutěží - nedávno označila právní kroky proti Fifě kvůli rozšířenému programu zápasů za nevyhnutelné.

Španělský záložník Rodri nastoupil v minulé sezóně v 63 zápasech za klub i zemi a během dvou měsíců vyhrál Premier League a mistrovství Evropy.

V dubnovém projevu po prvním semifinále Ligy mistrů proti Realu Madrid Rodri uvedl, že si v průběhu sezony „potřeboval odpočinout“.

Nesmyslný kalendář

V letošní sezoně vynechal první tři zápasy City a vrátil se až v sobotu při výhře 2:1 nad Brentfordem, šest dní poté, co hrál za Španělsko v Lize národů. Po dlouhé sezóně 2023-24 - která soutěžně začala 6. srpna 2023 a skončila o 343 dní později, 14. července - Rodri uvedl, že potřeboval delší přestávku, než jaká mu byla původně dána.

„Bylo to skvělé pro mé nohy, skvělé pro mě, měl jsem měsíc a ještě jsem se potřeboval trochu zotavit - takže dva měsíce, abych se trochu zastavil a připravil,“ vysvětlil Rodri. „V dnešní době je to ještě důležitější. Hodně mi to pomáhá. Když začnou předsezónní přípravy, sleduji je, ale snažím se od nich odpojit a psychické zdraví - v tomto smyslu - je důležité, abych se osvěžil a šel dál.“

Podle nedávné zprávy společnosti Fifpro o vytížení hráčů byl Rodri v období od července 2023 do července 2024 zařazen do 72 zápasových sestav klubu i země, včetně předsezónních přátelských utkání - celkem tedy na hřišti strávil 6 107 minut.

Na Euru 2024 odehrál Rodri za Španělsko více než 550 minut a nastoupil v každém ze sedmi zápasů, dokud se ve finále o poločase nezranil.
Ve zprávě se uvádí, že hranice blahobytu hráče znamená odehrání maximálně 50 až 60 zápasů za sezónu v závislosti na věku hráče.

Finanční krize Barcelony. Splacení dluhu bude podle odborníka složité

další zajímavé články