středa, 18. 09. 2024
Finanční krize Barcelony. Splacení dluhu bude podle odborníka složité

Finanční krize Barcelony. Splacení dluhu bude podle odborníka složité

FC Barcelona se potýká s vážnými finančními problémy, které podle ekonoma Marca Cirii nelze v současnosti splatit. Přestože klub restrukturalizoval své dluhy a hledá nové zdroje financí, situace zůstává kritická. Jaké kroky může Barcelona podniknout, aby přežila?


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 14. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

FC Barcelona se ocitá v hluboké finanční krizi. Marc Ciria, prominentní ekonom z Barcelony, před nedávnem veřejně promluvil o alarmující situaci klubu. Podle jeho slov je klubový dluh v současnosti „nesplatitelný“. Ačkoliv se Barcelona pokouší o restrukturalizaci dluhu a hledání nových zdrojů financí, cesta k finanční stabilitě bude ještě dlouhá. Během prezentace, na které vystoupili i další významní ekonomové a podnikatelé, byla zmíněna problematika několika projektů Barcelony, včetně Barça Visión a Barça Studios, které zatím nepřinášejí žádnou hodnotu. Největší obavy však vzbuzuje nesplatitelný dluh, který klub stále táhne ke dnu.

Prodej BLM jako poslední možnost?

Jedním z potenciálních řešení, jak zmírnit finanční tíseň, je prodej Barça Licensing & Merchandising (BLM), což by mohlo přinést potřebné prostředky. Klub také stále jedná se společností Nike, což by mělo přinést čerstvou finanční injekci. Prodej BLM se však stal předmětem kontroverze. „Je pro mě utrpením sledovat, jak je BLM používáno jako vyjednávací karta v jednáních s Nike. To by mělo být červenou linií,“ uvádí web Barca Blaugranes.

Jednačtyřicátý odchod z Chelsea. Útočník se na Stamford Bridge neprosadil, odchází v poslední přestupový den

Přestože Ciria pochválil současné vedení klubu za získávání sponzorů, zdůraznil, že prostor pro růst je v této oblasti omezený. Zároveň apeloval na změnu klubové strategie a větší využití digitálních kanálů, kde Barcelona zatím výrazně zaostává za konkurencí. Jak bude situace v nadcházejících měsících vypadat, záleží na krocích, které klub přijme. Jedno je však jisté – Barcelona bude muset hledat nová a inovativní řešení, pokud chce své finanční problémy překonat a znovu se stát stabilním klubem na evropské fotbalové scéně.

další zajímavé články