čtvrtek, 19. 09. 2024
Salcburk má s Ligou mistrů bohaté zkušenosti, ale Sparta má šanci, věří Lokvenc

Salcburk má s Ligou mistrů bohaté zkušenosti, ale Sparta má šanci, věří Lokvenc

Bývalý fotbalový útočník Vratislav Lokvenc, jenž ve středu oslaví padesáté narozeniny, věří, že Sparta Praha má šanci uspět ve své premiéře Ligy mistrů proti silnému Salcburku.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 16. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Lokvenc získal s pražským klubem pět mistrovských titulů a později oblékal dres tohoto rakouského celku, v jehož barvách se stal mistrem Rakouska. V roce 2005 zažil vstup společnosti Red Bull do klubu, který přinesl novou éru úspěchu. „Salcburk má nyní skvělou akademii, jednu z nejlepších v Evropě, což za nás ještě nebylo," řekl pro Sparta TV Lokvenc, který vzpomínal na své působení ve Spartě i v Salcburku. Los úvodního kola Ligy mistrů postavil proti sobě jeho bývalé kluby a velmi ho potěšil. „Soupeři se v poslední době potkávají v přípravě, naposledy letos v létě (2:2), takže se dobře znají. Větší kvalita by samozřejmě měla být na straně Salcburku, hraje Ligu mistrů pravidelně a má s ní velké zkušenosti, zatímco Sparta se do ní vrací po 19 letech. Na Letné však čekám vyrovnaný zápas," uvedl.

Vzpomínka na Trapattoniho

Po svém odchodu ze Sparty hrál Lokvenc v Německu za Kaiserslautern a Bochum, následně pokračoval v Salcburku, kde získal titul v sezoně 2006/07. Někdejší vytáhlý forvard zavzpomínal i na italského trenéra Giovanniho Trapattoniho, pod jehož vedením v Salcburku působil: „Situace v klubu byla hodně nestabilní, střídali se trenéři, funkcionáři i hráči, nevěděli jste, jestli tam zůstanete měsíc, dva nebo ještě rok."

Přesto Salcburk od té doby prošel velkým vývojem a stal se úspěšným klubem, který vychovává hráče pro velké evropské týmy. Lokvenc také připomněl svůj památný gól proti Salcburku v roce 1997, který Spartě pomohl k postupu do Ligy mistrů: „Venku jsme remizovali 0:0, doma jsme je přehráli 3:0. Dával jsem gól na 2:0 z velkého úhlu. Byl to tvrdý zápas, hodně nás kopali."

Lokvenc se rovněž vyjádřil k letošní reformě Ligy mistrů, která mu přijde zajímavá: „Přibylo zápasů, každý bod se bude počítat. Věřím, že nějaké by Sparta mohla uhrát." Přesto přiznává, že soupeři Sparty, jako Manchester City či Inter Milán, budou velkou výzvou, ale s týmy jako Salcburk, Stuttgart nebo Brest by Sparta mohla zabojovat o postup. Lokvenc se také vyjádřil k síle současného Salcburku: „Pozor, nejsou to žádná ořezávátka. Ligu mistrů budou hrát už šestou sezonu po sobě. Myslím, že velkou trefou pro ně bylo angažování trenéra Lijnderse." Přesto věří, že Sparta má šanci uspět: „Sparta v úvodním zápase šanci má," uzavřel.

Startuje fotbalová Liga mistrů. Poprvé se bude hrát v novém formátu

další zajímavé články