čtvrtek, 19. 09. 2024
Startuje fotbalová Liga mistrů. Poprvé se bude hrát v novém formátu

Startuje fotbalová Liga mistrů. Poprvé se bude hrát v novém formátu

V úterý startuje nová ligová fáze fotbalové Ligy mistrů, která se od této sezony hraje v novém formátu. Prvních šest zápasů se odehraje právě v úterý, přičemž na hřiště vstoupí i obhájce titulu Real Madrid, který doma přivítá Stuttgart.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 17. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Real Madrid C.F.

Po dlouhých 19 letech se mezi evropskou elitu dostala také pražská Sparta, která ve středu změří síly se Salzburgem. Zásadní změnou oproti předchozím ročníkům je nahrazení tradičních osmi čtyřčlenných skupin novým ligovým formátem. V rámci této fáze se všech 36 týmů nachází v jedné tabulce, kde každé mužstvo odehraje osm zápasů – čtyři doma a čtyři venku, a to proti osmi různým soupeřům. Prvních osm týmů automaticky postoupí do osmifinále, zatímco kluby na 9. až 24. místě čeká první kolo play-off. Mezi největší favority podle bookmakerů patří Manchester City a Real Madrid. Španělští šampioni porazili v posledním finále Dortmund 2:0 a upevnili si tak svou pozici nejúspěšnějšího týmu v historii soutěže s celkově 15 triumfy.

Trenér Carlo Ancelotti přiznal, že jejich výkon v ligovém utkání proti San Sebastianu, které skončilo vítězstvím Realu díky dvěma penaltám, nebyl ideální. „Nezasloužili jsme si vyhrát, domácí byli lepší. Musíme k sobě být kritičtí, zatím to od nás není ideální,“ řekl Ancelotti, který zároveň ocenil zlepšený výkon nové hvězdy týmu Kyliana Mbappého.

Návrat Stuttgartu po 14 letech

Stuttgart se vrací do Ligy mistrů po 14 letech, kdy klub zažil dva sestupy. V bundeslize se v minulé sezóně umístili druzí za Leverkusenem. „Real Madrid venku jsme si přáli ze všeho nejvíc. Pro nás i pro fanoušky to bude svátek,“ uvedl trenér Stuttgart Sebastian Hoeness. Útočník Deniz Undav dodal: „Nemůžeme tam jet s obavami. Pokud se bojíte soupeře jen proto, že je to Real Madrid, tak určitě prohrajete.“

Největším šlágrem úterního programu bude utkání AC Milán proti Liverpoolu. Milánský tým, pod novým trenérem Paulem Fonsecou, na začátku sezony třikrát klopýtl, avšak v sobotu se dočkal první výhry, když doma porazil Benátky 4:0. „Poztráceli jsme body a teď to musíme dohnat. Vysoká výhra nám dodá sebevědomí,“ řekl Fonseca před náročnými zápasy s Liverpoolem a Interem. V Liverpoolu nastoupil na místo Jürgena Kloppa nový kouč Arne Slot. Po domácí porážce s Nottinghamem Slot upozornil, že proti AC si tým nemůže dovolit podobné chyby: „Sotva jsme si vytvořili nějakou šanci, proti AC se musíme výrazně zlepšit.“ Ligová fáze Ligy mistrů skončí 29. ledna, následně začne vyřazovací část 11. února a velké finále je naplánováno na 31. května v mnichovské Allianz Areně.

V čele svazu má být vážně persona. Někdo, kdo pro fotbal udělá první a poslední, řekl Rada a zaútočil na Vacka z Kudy běží zajíc

 

další zajímavé články