čtvrtek, 19. 09. 2024
V čele svazu má být vážně persona. Někdo, kdo pro fotbal udělá první a poslední, řekl Rada a zaútočil na Vacka z Kudy běží zajíc

V čele svazu má být vážně persona. Někdo, kdo pro fotbal udělá první a poslední, řekl Rada a zaútočil na Vacka z Kudy běží zajíc

Sedm bodů. Třinácté místo tabulky. V takové kondici tráví protaženou repre pauzu fotbalisté Dukly, na jejichž lavičce řádí trenérský doyen Petr Rada. V čem vidí největší nedostatky mužstva? Čím ho naštval bývalý redaktor Sportu Jan Vacek nebo kdo by podle něj měl vést český fotbalový svaz? Nejen o tom Rada mluvil v rozhovoru pro SportWin.cz


  • autor: Ondřej Propper
  • , vydáno: 17. 09. 2024
  • , zdroj fotky: FK Dukla Praha

Může se zdát, že se vstupem do ligy musí být Rada spokojený, zvlášť když ještě minulou sezonu hráli jeho svěřenci o patro níž. Opak je však pravdou. Velezkušený kormidelník zůstává na špičkách jako vždy. “Já spokojenej nejsem vůbec nikdy. I když jsme nováček, chceme vyhrát každý zápas, alespoň já určitě ano. Samozřejmě je ale třeba vidět, že jsme hráli i proti Spartě či Plzni, což jsou kluby nám finančně odskočené. Spolu se Slavií vládnou lize a vládnout budou dlouho. Můžete je porazit, ale nemůžete je porážet, to je bohužel jasně dané,“ prohlásil Rada, jenž si před startem ročníku přál posílení každé řady.

Tak se nakonec i stalo, přesto všichni cítí, že nových hráčů mohlo dorazit víc. Trenér to vidí stejně. “Jelikož jsme moc posil nepřivedli, hrajeme víceméně s těmi, co si ligu vykopali a bojujeme o každý bod, ale s tím jsme do toho šli. V tuhle chvíli máme bodů sedm a za mě říkám, že je to málo, že jsme jich mohli mít víc. Měli jsme zvládnout zápas v Jablonci, kde jsme kopali penaltu, lepší výsledek jsme si měli odvézt i z Hradce. Zase jsem ale rád, že se zvedly návštěvy. I když na nás hodně lidí nikdy nechodilo, tribuny jsou plnější, než jsem sám čekal. Na zápas s Plzní či Bohemkou dorazilo šest tisíc lidí, což samozřejmě ovlivnili i fanoušci soupeře, třeba na souboj s Českými Budějovicemi jich ale přišly dva a půl tisíce. I to je celkem hezké číslo. Alespoň je vidět, že i my jsme schopni přivést diváky na Julisku. Pochopitelně se ale budeme snažit, aby jich chodilo i víc,“ pousmál se Rada.

Ibrahimovičův gólový syn válí v juniorce AC Milán a říká si o šanci v áčku Rossoneri

Návrat do ligy si samozřejmě užívá, jen mu chybí více respektu. Zvlášť od lidí, kteří toho sami mnoho nedokázali. “Dost mě mrzí, že nějakej kluk (Jan Vacek), co je ve fotbale zainteresovaný, mluvil o našem souboji s Dynamem jako o zápase kripl. Nechápu, že se něco takového může dneska stát, že si někdo dovolí takhle mluvit o ligovém zápase. Jen si tím kazíme celkový produkt, do kterého se přitom dávají čím dál větší peníze. Někdo řekne, že já jsem nadával na tohohle a tamtoho, ale to s tím přece nemá nic společného. Pokud má ten člověk problém se mnou osobně, má mi zavolat a v klidu si to vyříkáme. Úplně v pohodě,“ navrhl uznávaný kouč bývalému redaktorovi Sportu.

Pak se vrátil zpátky k Dukle. Respektive k její nejzvučnější posile, kterou se zhruba před měsíce stal ostřílený kanonýr Jakub Řezníček. “Ofenziva nás zatím pálí ze všeho nejvíc, to je jasné. Nejsme tak produktivní, jak bychom chtěli, směrem vepředu nám to prostě skřípe. I proto jsme chtěli přivést gólového hráče, což Kuba určitě splňuje. I když už to není žádný sprinter, co by létal po celém hřišti, pořád si umí najít místo ve vápně, na branky má čuch. Ne náhodou jich v nejvyšších fotbalových soutěžích nasázel už 98. Samozřejmě by rád přidal ještě alespoň dvě, aby se dostal do Klubu střelců, jeho hlavním zájmem je však pomoci Dukle. Věřím, že nám bude ještě hodně prospěšný. Naposledy nenastoupil, protože měl lehčí zdravotní problémy, jeho kvality jsou však pořád nesporné,“ vyzdvihl Rada a přiznal, že tvůrce hry se ale najít bohužel nepodařilo.

Blažek obhajuje Vindahla: Stoprocentně je to brankář i pro Ligu mistrů, za mě je třeba lepší než Kovář

“Je to tak. Měli jsme velký zájem třeba o Michala Ševčíka s Adamem Karabcem, zvlášť když ve Spartě moc nenastupovali. Bohužel si vybrali druhou bundesligu, což mě trochu mrzí, ale nedá se nic dělat. Celkově se dá říct, že i když někteří kluci ve Spartě či Slavii nehrají, finančně na ně i tak nedosáhneme. Začali jsme se tedy dívat jiným směrem, ale bohužel. Spousta klubů si myslí, že když má Dukla bohatého majitele, může nastavit jakoukoliv cenu, jenže tak to zkrátka nechodí. Musíme si vystačit s tím, co máme,“ uvedl šestašedesátiletý kormidelník.

A nezdráhal se vyjádřit ani k ošidné situaci Petra Fouska. Předsedy svazu, který z různých příčin čelí tlaku na své odvolání. Srovnávat ho Miroslavem Peltou, jedním z jeho úspěšnějších předchůdců ve funkci, je však podle Rady celkem nespravedlivé. “Zrovna z konfrontace s ním by totiž nevyšel dobře asi nikdo. Pan Pelta vždycky uměl vytvořit atmosféru, zakládal si na skvělých vztazích s hráči. Neříkám, že pan Fousek se o to nesnaží, kritika na něj je však celkem velká. Nemá za sebou výsledky, o jaké se mohli opřít Chvalovský s Peltou. I Fousek je ale šikovný. Dokázal řadu věcí na UEFA, je skvěle jazykově vybavený. Zároveň i ale myslím, že v čele svazu má být vážně persona. Někdo, kdo pro fotbal udělá první a poslední. Když mám říct, kdo by jednou český fotbal měl vést, napadají mě jména jako Karel Poborský, Vladimír Šmicer nebo Zdeněk Grygera. Hlavně na Poborském je vidět, čím vším si prošel, jeho názory bych většinou podepsal. Jemu fandím moc,“ uzavřel Rada.

Čechy obklopený Štetina se ve slovenské lize trefil po dlouhých 4516 dnech

další zajímavé články