čtvrtek, 19. 09. 2024
Chiellini nikdy skutečně neopustil Bianconeri, nechali se slyšet v Juventusu po angažování této klubové ikony

Chiellini nikdy skutečně neopustil Bianconeri, nechali se slyšet v Juventusu po angažování této klubové ikony

Legenda Juventusu Turín Giorgio Chiellini znovu spojí svojí budoucnost se Starou dámou.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 17. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Bývalý italský reprezentant a dlouholetý hráč Juventusu Giorgio Chiellini se ve svých 40 letech vrátil do turínského klubu, tentokrát však v nové roli. Chiellini, jenž se může pyšnit titulem mistra Evropy z roku 2021, bude nyní odpovědný za vztahy s národními i mezinárodními fotbalovými institucemi. Tuto zprávu oficiálně potvrdil samotný účastník italské Seri A a zároveň Chielliniho nový zaměstnavatel Juventus Turín.

V oficiálním prohlášení klub uvedl: „Chiellini nikdy skutečně neopustil Bianconeri – jeho srdce, duše a hodnoty zůstaly vždy spojeny s klubem. A to jak na hřišti, tak mimo něj. Od 16. září bude působit jako vedoucí oddělení pro vztahy s fotbalovými institucemi." Tímto krokem Juventus zdůrazňuje, že Chielliniho role v klubu přesahuje hranice jeho hráčské kariéry a že jeho vliv na klub trvá i po ukončení aktivní hráčské činnosti. Někdejší vynikající stoper má za sebou bohatou kariéru, během níž odehrál za italskou reprezentaci 117 zápasů a jako její kapitán dovedl tým k vítězství na mistrovství Evropy v roce 2021. Itálie tehdy triumfovala ve finále na stadionu Wembley, když po penaltovém rozstřelu porazila Anglii.

Ikona Juventusu má za sebou bohatou kariéru

Na klubové úrovni strávil Chiellini naprostou většinu své kariéry v Juventusu, kde se stal ikonou. S turínským gigantem získal devět mistrovských titulů v Serii A, pětkrát triumfoval v Coppa Italia a stejný počet trofejí přidal i v italském Superpoháru. Kromě sportovních úspěchů se Chiellini může pochlubit také akademickými úspěchy. Na turínské univerzitě získal magisterský titul v oboru obchodní administrativy. Juventus na jeho vzdělání poukázal slovy: „Jeho akademické vzdělání doplňují zkušenosti hráče, kapitána a legendy Juventusu."

Chiellini ukončil profesionální kariéru v prosinci 2023, kdy působil v americkém klubu Los Angeles FC, s nímž získal titul v Major League Soccer (MLS). Po odchodu z aktivní hráčské scény se v tomto klubu ujal trenérské role zaměřené na hráčský rozvoj. Nyní se vrací do Juventusu, kde bude mít na starosti významné institucionální vztahy, což potvrzuje jeho dlouhotrvající vazby na klub, který ho proslavil.

Startuje fotbalová Liga mistrů. Poprvé se bude hrát v novém formátu

další zajímavé články