středa, 18. 09. 2024
Začíná se řešit 115 obvinění proti pravidlům Manchesteru City. Hrozí odečty bodů i přeřazení do nižší soutěže

Začíná se řešit 115 obvinění proti pravidlům Manchesteru City. Hrozí odečty bodů i přeřazení do nižší soutěže

Slyšení týkající se možného porušení finančních pravidel Premier League klubem Manchester City začne podle informací ESPN již v pondělí a může trvat několik měsíců.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 13. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Manchester City FC

Tento případ, který byl předán nezávislé vyšetřovací komisi v únoru 2023, se zaměřuje na celkem 115 obvinění týkajících se porušení pravidel, přičemž události se datují až do sezóny 2009/10. Klub je obviňován z poskytnutí neúplných nebo nepřesných finančních informací, což porušuje předpisy Premier League.

Další část obvinění spočívá v tom, že Manchester City údajně nedodržel pravidla UEFA týkající se finanční fair play, která nebyla respektována v průběhu sezón 2013/14 až 2017/18. Klub měl také porušit předpisy Premier League o finanční udržitelnosti a ziskovosti, známé jako PSR, v obdobích mezi roky 2015/16 a 2017/18. Tato obvinění vzbudila velkou pozornost, zejména proto, že Manchester City v posledních letech dominoval anglickému fotbalu.

V době, kdy byl případ předán komisi, vedení Citizens vyjádřilo své překvapení nad obviněními a uvedlo, že jsou neopodstatněná. Ve svém oficiálním vyjádření klub prohlásil, že očekává nestranné posouzení záležitosti a že poskytne důkazy, které podle jeho názoru jednoznačně podpoří jeho nevinu. Klub vítá přezkoumání nezávislou komisí a doufá, že celá věc bude vyřešena co nejdříve.

Poslední měsíce Šulce na západě Čech? Plzeňské eso má pro rok 2025 na radaru zaměstnavatel Letáčka

Podle zdrojů blízkých ESPN by mělo slyšení začít 16. září a trvat přibližně dva měsíce, s konečným verdiktem, který by mohl být znám do konce sezony. Pokud by komise shledala Manchester City vinným, mohl by být klub potrestán různými sankcemi, včetně odečtu bodů nebo dokonce přeřazením do nižší soutěže. Tato potenciální opatření pochopitelně vzbuzují u fanoušků i odborné veřejnosti velké obavy.

V podobných případech, jako například v minulé sezóně, byly jiným klubům, jako Everton a Nottingham Forest, za porušení pravidel odečteny body, což ukazuje, že Premier League bere porušení finančních předpisů velmi vážně. Na otázky médií ohledně nadcházejícího slyšení Manchester City dosud nereagoval, zatímco představitelé Premier League se rozhodli neposkytovat žádné vyjádření.

Erik ten Hag na tenkém ledě. Sobota může rozhodnout o jeho budoucnosti v Manchesteru United

 

další zajímavé články