úterý, 17. 09. 2024
Budoucnost Ivana Haška u reprezentace. Měl by zůstat, nebo skončit?

Budoucnost Ivana Haška u reprezentace. Měl by zůstat, nebo skončit?

Ivan Hašek se po necelých devíti měsících na lavičce české fotbalové reprezentace ocitá pod tlakem. Bilance jeho působení zatím není přesvědčivá: pět výher, jedna remíza a tři prohry. Nejvíce znepokojující byl propadák na mistrovství Evropy 2024, kde český tým skončil poslední ve své skupině, a stejně rozpačitý začátek Ligy národů, jež je nyní klíčovou cestou k možnému postupu na mistrovství světa 2026.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 11. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Sám Hašek otevřeně přiznává, že jeho tým stále nenašel svou herní tvář. Po zápase s Ukrajinou prohlásil: „Víme, kde máme nedostatky. Stále nemáme tvář, kterou týmu chceme nasadit.“ To je velký problém, který se podepsal jak na celkovém výkonu týmu, tak na jeho výsledcích. Například v posledních zápasech se ukázalo, že český tým bojuje nejen s taktikou, ale i s konzistencí ve výkonu. Zatímco proti Ukrajině se hráči dokázali semknout, zápas proti Gruzii skončil debaklem, kdy český tým nedokázal prolomit gruzínský obranný blok a zároveň byl bezradný proti rychlým protiútokům soupeře, uvádí web Football Club.

Proti Ukrajině Hašek přešel z tříobráncového systému na čtyřobráncový, což naznačuje, že trenérský tým se snaží nalézt správné řešení. Hašek však o svých taktických záměrech na veřejnosti mlčí, což jen přidává na nejistotě a spekulacích, zda má jasnou vizi, jak tým vést.

Optimismus trenéra a nejistota kolem jeho budoucnosti

Hašek ale přes všechny výhrady zůstává optimistický. „Mám chuť pokračovat. K postupu na mistrovství světa vede dlouhá cesta,“ řekl po vítězství nad Ukrajinou. Přiznává, že první zápas Ligy národů byl tvrdou lekcí, ale věří, že tým má potenciál se zvednout. „Tým má charakter, to je nejdůležitější aspekt,“ zdůraznil trenér Předseda FAČR Petr Fousek zatím nevyjádřil jednoznačnou podporu Haškovi a jeho realizačnímu týmu. V rozhovoru pro ČT sport uvedl, že na nadcházejícím výkonném výboru bude probíhat diskuze o tom, co by se dalo zlepšit. „V Lize národů zbývají čtyři zápasy, je vidět, že soupeři jsou těžcí. Myslím, že realizační tým dobře reagoval změnami v sestavě, které vedly k tomu, že jsme získali body. Takže uvidíme,“ prohlásil Fousek, čímž ponechal otevřené dveře pro další kroky.

Rýsuje se odstoupení Petra Fouska? Kluby chtějí jeho konec ve funkci

Před českou reprezentací nyní stojí čtyři důležité zápasy v Lize národů. Ty rozhodnou nejen o dalším směřování týmu, ale také o tom, zda Ivan Hašek zůstane na lavičce až do konce kvalifikačního cyklu. Zatím se zdá, že hráči mají vůli a charakter, ale bez jasného herního plánu a lepších výkonů v nadcházejících utkáních bude Haškovo setrvání ve funkci stále nejisté.

 

další zajímavé články