úterý, 17. 09. 2024
Rýsuje se odstoupení Petra Fouska? Kluby chtějí jeho konec ve funkci

Rýsuje se odstoupení Petra Fouska? Kluby chtějí jeho konec ve funkci

Předseda Fotbalové asociace České republiky Petr Fousek se nachází pod rostoucím tlakem a čelí stále hlasitější kritice.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 10. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Hlavní vlna nesouhlasu přichází od profesionálních fotbalových klubů, které se postavily proti některým jeho rozhodnutím. Tento nesouhlas vyvrcholil na pondělním jednání ligového výboru, kterého se Fousek osobně účastnil. Během tohoto setkání se podle některých zdrojů dokonce začalo mluvit o jeho možné rezignaci.Údajně byl Fousek na jednání vyzván, aby zvážil odstoupení z funkce předsedy.

Po jeho odchodu se pak otevřeně diskutovalo o možnosti svolání mimořádné valné hromady, která by mohla vést k jeho odvolání. Hlavní rozkol mezi profesionálními kluby a předsedou Fouskem způsobilo navýšení odměn pro hráče reprezentace. Výkonný výbor FAČR o tomto kroku hlasoval, přičemž výsledky hlasování byly těsné – šest členů výboru bylo pro, šest proti. Rozhodující hlas měl nakonec Fousek, díky čemuž došlo ke schválení zvýšení odměn pro reprezentanty za jejich umístění v Lize národů. Tento krok byl přijat navzdory neuspokojivým výsledkům národního týmu v poslední době.

Nespokojenost z obsazeností pozic u reprezentace

Dalšími výtkami, které směřovaly proti Fouskovi, byly personální otázky týkající se důležitých pozic spojených s reprezentací. Ligové vedení nebylo spokojeno s prací Ericha Brabce, který působil jako technický ředitel i manažer reprezentace, a také nesouhlasilo s obsazením manažerské pozice Tomášem Hübschmanem. Diskuse mezi zástupci klubů o možnosti Fouskova odvolání proto získala na síle. K tomu, aby mohli svolat mimořádnou valnou hromadu, která by o odvolání předsedy rozhodovala, je potřeba 24 z 32 hlasů.

Podle informací serverů některých českých webů se v nezávazných rozhovorech vyjádřilo pro svolání valné hromady 25 zástupců profesionálních klubů, přičemž pět oddílů se zdrželo a pouze Jablonec a České Budějovice byly proti. Přesto však není příliš pravděpodobné, že by kluby skutečně o svolání mimořádné valné hromady hlasovaly. Chybí jim totiž jistota, že by na této hromadě získaly dostatek hlasů pro Fouskovo odstoupení z funkce. Zároveň v současnosti neexistuje žádný jasný protikandidát, který by mohl na pozici předsedy nastoupit.

Dobře vím, jak se Ivan cítí. Mě po remíze v Severním Irsku svlékli úplně donaha, zastal se Rada Haška a pustil se do hráčů

další zajímavé články