úterý, 17. 09. 2024
Dobře vím, jak se Ivan cítí. Mě po remíze v Severním Irsku svlékli úplně donaha, zastal se Rada Haška a pustil se do hráčů

Dobře vím, jak se Ivan cítí. Mě po remíze v Severním Irsku svlékli úplně donaha, zastal se Rada Haška a pustil se do hráčů

Ocitl se pod palbou. Možná tou největší od startu své trenérské kariéry. Kouč českého fotbalového nároďáku Ivan Hašek je po blamáži 1:4 v Gruzii pranýřován ze všech stran, z určitých míst se mu ale dostává i podpory. 


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 10. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Zastal se ho třeba jeden z jeho předchůdců ve funkci. Kormidelník pražské Dukly Petr Rada. “Abyste mohl být u nároďáku opravdu úspěšný, v první řadě se potřebujete opřít o silnou generaci hráčů, jenže ta nám teď zkrátka chybí. Největší problém je pak v tom, že kluci působící v zahraničí tam prakticky nehrají. Nebo ano, ale hrozně málo,“ poznamenal Rada v rozhovoru pro Sportwin.

Odplata za EURO? Bohužel ani náhodou. Zatímco na evropském šampionátu uhráli Češi s Gruzií alespoň bod za remízu 1:1, navíc po většinu zápasu byli herně lepší, na úvod Ligy národů si proti stejnému soupeři uřízli ostudu. V Tbilisi předvedli žalostný výkon vepředu i vzadu. Suverénně nejhorší pod vedením Haška, který tak čelí oprávněné kritice. Zatímco neúspěch na EURU ještě ustál, vstup do nové sezony mu může rychle srazit vaz.

“Dobře vím, jak se teď Ivan cítí. Sám jsem si to prožil, když jsem nároďák vedl ještě já. Na úvod kvalifikace na mistrovství světa jsme tehdy hráli v Severním Irsku a uhráli tam remízu 1:1, po které mě čeští novináři svlékli úplně donaha! V médiích jsem to schytal tak, že na to nikdy nezapomenu. Podle mě Ivan pod takovou palbou zatím není, samozřejmě se ale valí kritika i na něj. Mrzí mě to, výkon v Gruzii byl ale vážně špatný a Ivan to ví. Je nejsledovanějším trenérem v zemi. Musí tak počítat s tím, že bude pod drobnohledem více než ti ostatní,“ konstatoval Rada, který s Haškem evidentně soucítí.

I proto nechtěl vůbec spekulovat, zda už nyní nastal čas na jeho odvolání. “Podívejte, k tomuhle jsem se nevyjadřoval nikdy, ani mi to nepřísluší. Ivan je kolega a já mám k němu stejnou úctu jako ke všem ostatním. Je to fundovaný trenér, samozřejmě se ale dneska všechno hodnotí jen na základě výsledků. Je pravda, že on je zatím nemá, i na EURU zůstal tým daleko za očekáváním. Taková je realita. Jestliže se ale někdo rozhodne ho odvolat, měl by mít připravenou náhradu, cože může být dost problém. Já si jenom myslím, že ať už by nároďák vedl kdokoliv, měl by to být český trenér. Těch šikovných je tady pořád dost,“ zapřemítal uznávaný kouč.

zdroj:profimedia.cz

Foto: profimedia.cz

Klíčové bude pro Haška zvládnout úterní zápas s Ukrajinou. Dost možná už v něm bude hrát o život. Nebo ne? “Těžko říct. Tak jako tak Ukrajinu ale porazíme. Jsem o tom přesvědčený. Doufám, že to tak vážně bude, že Ivan tuhle situaci přečká a ustojí. Držím mu palce. Zároveň ale taky řeknu, že ve funkci neměl končit Jarda Šilhavý. Už vůbec ji neměl opouštět sám. I když ani za něj nebylo všechno růžové, dostal za úkol probít se na EURO a ten splnil. Měl být tvrdší a říct, že v tom případě tam chce mužstvo i vést,“ řekl Rada a zdůraznil, že největší problém není v trenérech, ale v něčem úplně jiném.

“Největší problém vidím jednoznačně v tom, že i když máme hráče v cizině, nenastupují tam pravidelně, k oporám mužstva patří maximálně Souček. V tom je hlavní potíž. Nechci říkat, že ti kluci nemají kvalitu. Nějakou samozřejmě mají, na ty top evropské kluby je to ale asi málo. Třeba takový Schick se mi líbí pořád moc, jenže ten měl zase velkou smůlu na zranění. Prodělal jich už několik a na hřišti je to na něm bohužel vidět,“ uvedl legendární kouč.

Potom upřesnil, co chybí těm ostatním. “Na EURU o tom mluvil už Karel Poborský a já jsem s jeho slovy naprosto ztotožněný. Klukům schází větší kvalita při zpracování míče, schází jim i větší rychlost. A to ve všem. Neumí si dát pořádnou nahrávku z jedničky, založit účinnou kombinaci ani pořádně zrychlit. Že i Gruzínci byli ve všem rychlejší než my, asi všichni viděli. Je to smutné, ale bohužel je to tak. A i tohle samozřejmě souvisí s tím, že kluci nemají formu, protože ve svých týmech sedí jen na lavici,“ pokrčil rameny bývalý lodivod obou pražských “S“.

Potom upozornil na fakt, který se často přehlíží. “Jsem strašně rád, že se Sparta dostala do Ligy mistrů a že Slavia k tomu měla hodně blízko, i že česká liga jde nahoru. Je to fajn, na druhou stranu je ale třeba říct i to B. Tedy že hlavně Sparta dnes stojí na cizincích, v jejím základu hrají tak tři čeští hráči. Sice asi chápu, proč to tak je, český nároďák na to ale samozřejmě doplácí a doplácet dál bude. Trenér Hašek nemá kde brát. Musí tak stavět i kluky, co jinde nehrají, protože zkrátka nemá jinou volbu. I kdyby reprezentaci vedl jiný trenér, nominace na EURO by podle mě byla dost podobná. Lišila by se tak maximálně ve dvou nebo třech jménech,“ uvedl Rada a pokračoval.

“Mrzí mě ještě jedna věc. Že i když česká liga stoupá vzhůru, mladí kluci jako Adam Karabec s Michalem Ševčíkem se klidně seberou a jdou hrát radši druhou bundesligu, což je pro mě trochu zarážející. Sice chápu, že dneska myslí všichni hlavně na finance, že fotbal je už jenom o nich. Pořád si ale myslím, že v mladém věku byste měl především pravidelně nastupovat. Nejdřív se pořádně prosadit tady v Česku, až pak odejít do zahraničí. Často to tak ale není a i tohle nároďáku ubližuje. Zvlášť když ti kluci v cizině pak nehrají. Jak už jsem řekl, tohle je ten největší problém ze všech,“ uzavřel Rada.

Sparta v Lize mistrů zabojuje o postup. Zápas v Rotterdamu je ještě větší bomba než ten na City, říká Vízek. To o Kuchtu má strach

další zajímavé články