úterý, 17. 09. 2024
Sparta v Lize mistrů zabojuje o postup. Zápas v Rotterdamu je ještě větší bomba než ten na City, říká Vízek. To o Kuchtu má strach

Sparta v Lize mistrů zabojuje o postup. Zápas v Rotterdamu je ještě větší bomba než ten na City, říká Vízek. To o Kuchtu má strach

Nikdy se nebál kritizovat, jeho trefné komentáře často mířily i na fotbalovou Spartu. Byly doby, kdy si to zasloužila, v posledních letech ji však Ladislav Vízek může takřka jenom chválit. 


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 09. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Učinil to i teď v rozhovoru pro sportwin. Vyzvihl letenský vstup do sezony i celkový progres mužstva, zároveň se podíval na přestupovou politiku klubu. Byť se mu moc nelíbí záplava cizinců na soupisce, uznává jejich kvalitu i potenciál, těší na hurikán jménem Albion Rrahmani. Byl by rád, kdyby po jeho boku řádil i Jan Kuchta, ten si ale vybral štaci v Dánsku. A podle Vízka to od něj bylo hodně odvážné. “I když já bych zvolil jinak, musím ocenit, že se Kuchta vydal na dost těžkou misi. Nejspíš ještě mnohem těžší, než si on sám myslí,“ zapřemítal slavný internacionál během interview. Nejdřív se ale vrátil k postupu Pražanů do Ligy mistrů.

Nekonečných 19 let. Tak dlouho čekala Sparta na Champions League, s o to větší chutí by si ji ale podle Vízka měla užít teď. Navíc i když na ni číhá osm gigantů v čele s Manchesterem City, madridským Atléticem či Bayerem Leverkusen, podle Vízka se mezi nimi Sparta neztratí. Zatímco jedna známá aplikace vyhodnotila los Sparty jako druhý nejhorší hned po tom PSG, ikona Dukly to tak černě určitě nevidí. Skupinu považuje za hratelnou i směrem k postupu do dalších bojů.

Atmosféra v Baníku je jedna z nejlepších na světě, žasne nová posila z Dánska. Pro klub je připravena krvácet

“V první řadě jsem hrozně rád, že se Sparta do Ligy mistrů dostala. Je to potvrzení toho, že herně jde už dlouho nahoru, a to říkám coby nesparťan. Kluky čeká zážitek na celý život a já jim ho tiše závidím. Už jen za to dlouhé čekání si to Sparta zasloužila. Ještě důležitější ale je, že pouze v Lize mistrů mohou její hráči vyrůst ještě víc, nic jiného jim nedá tolik jako konfrontace s těmi úplně nejlepšími. I proto tolik toužili tam být a naštěstí to vyšlo. Ani v tak hvězdné společnosti by ale Sparta nemusela hrát až třetí housle. Důležité je, že průměrné soupeře jako Salcburk nebo Brest má doma, kde s nimi může klidně vyhrát. Že prohraje s Manchesterem City, stejně každý očekává, tak proč si to s nimi nedat v klidu venku, v konečném zúčtování to může být jen plus. Dokonce věřím, že by Sparta mohla hrát i o postup. Minimálně by se nemusela motat až úplně vzadu,“ konstatoval Vízek, podle kterého byl los příznivý i z jiného důvodu.

“Postavil Spartě do cesty Briana Priskeho, což je ten největší dárek každému sparťanovi. Přivítat jeho Feyenoord doma na Letné, fanoušci by se přímo tetelili blahem, i výlet za ním si však jistě udělají moc rádi. Být na jejich místě, považoval bych tenhle zápas za ještě větší bombou než ten na City,“ usmál se vyhlášený odborník a dodal, že prodat se sparťané budou moci v každém z osmi zápasů. Zvláště pak playeři jako Rrahmani, o jejichž kvalitách ví svět dobře už teď.

Malinko se bojím, že Kuchta žádný gólostroj v Dánsku nespustí

“I když zrovna on odehrál za Spartu zatím jen dva zápasy, je poznat, že se nekupoval zajíc v pytli. Dnes je všechno o číslech a ty Rahmani má. Působil na mě dobře na hřišti, ale i při rozhovoru pro média. Říkal tam něco ve smyslu, že jelikož ho kupovali kvůli gólům, on je dává a dávat taky bude, což se mi od něj dost líbilo. Byť po dvou trefách v prvních dvou zápasech by tak mluvil možná každý, o něčem jeho slova svědčí, minimálně si prostě dost věří. Zřejmě má i proč. A to je před Ligou mistrů jen dobře,“ kvitoval Vízek s tím, že právě Champions League ukáže hráčům zrcadlo.

Ukázalo by ho i Kuchtovi, ten už ale válí v Dánsku. Před Spartou upřednostnil výzvu v Midtjyllandu. “Jsem tam na něj strašně zvědavý. Určitě jsem totiž nečekal, že jeho kroky povedou právě tímhle směrem, Honza tím asi zaskočil i všechny ostatní. Je mi sympatické, že před Amerikou dal přednost Dánsku, kde to bude mít dost těžké, ve Spartě by ale seděl nejspíš jen na lavičce. Pro sebe tak udělal asi správně, ale těžko říct. Midtjylland považuji za top evropské mužstvo a vážně nevím, jak se mu v něm povede, nebude to tam pro něj žádná sranda. O to víc, že Kuchta bombarďák fakt není. Pokud se tam nechytne hned od začátku, brzy ho čekají velké trable. V Dánsku už totiž nebude mít servis jako na Spartě, kde ho vepředu zásobovali Birmančevič s Haraslínem, oni jemu budou bohužel chybět daleko víc než on jim. Na druhou stranu, třeba bude góly dávat i v Dánsku, já bych mu to jenom přál. Bylo by to fajn i pro reprezentaci. Malinko se bojím, že žádný gólostroj tam nespustí, ale uvidíme. Teď už to bude pouze na něm,“ uzavřel Vízek. 

Stále se chceme kvalifikovat na MS, ale tohle byl nejhorší moment mé reprezentační kariéry, přiznal Souček

další zajímavé články