úterý, 17. 09. 2024
Čtveřice českých klubů vyhlíží evropské soutěže. Kolik kdo vydělá?

Čtveřice českých klubů vyhlíží evropské soutěže. Kolik kdo vydělá?

Český fotbal bude mít letos v pohárové Evropě hned čtyři účastníky. Kluby si v rámci tří hlavních kontinentálních soutěží přijdou na zajímavé peníze.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 10. 09. 2024
  • , zdroj fotky: SK Slavia Praha

V letošní sezoně se v základní části evropských fotbalových pohárů objeví hned čtyři české kluby, což představuje čtvrtinu týmů nejvyšší české ligy. Pro účastníky tak nejde jen o prestiž, ale také o významné finanční odměny spojené s účastí v hlavních fázích tří kontinentálních soutěží. Nejvyšší výnosy přicházejí logicky z Ligy mistrů, avšak také odměny za Evropskou ligu a Konferenční ligu rostou. Jaké finanční částky si čeští zástupci letos připsali?

Nejvíce financí dosáhla pražská Sparta, která se po dlouhých devatenácti letech kvalifikovala do základní části Ligy mistrů. Podle odhadů analytického účtu Football Meets Data na sociální síti X dostali úřadující čeští šampioni od UEFA téměř 24 milionů eur, což je přibližně 597,5 milionu korun. Největší částku, přesahující 18,5 milionu eur (tedy 462,5 milionu korun), představuje bonus za postup do základní fáze Ligy mistrů. Kromě toho Sparta obdržela více než pět milionů eur, což zahrnuje částky vyplývající z klubového koeficientu a mediálního trhu České republiky. V klubovém koeficientu za posledních pět i deset let patří Sparta mezi deset nejhorších týmů v letošní Lize mistrů.

Jen pět týmů obdrží méně, než Sparta

Co se týče mediální síly, UEFA ohodnotila české mistry poměrně nízko, když poslala jen pěti týmům menší částku, než právě Spartě. To Slavia se v Evropské lize nachází ve výrazně lepší pozici než ostatní české kluby. Díky úspěchům v posledních letech se klub řadí mezi elitní desítku podle pětiletého koeficientu a v desetiletém koeficientu obsazuje 12. místo. Slabší stránkou je však mediální trh, kde Slavia i v rámci Evropské ligy dosáhla pouze na 25. příčku. Přesto se vršovický klub dokázal z výkonnostních složek příjmů vydělat o 1,5 milionu eur více než pražská Sparta.

Po započtení dalších složek, jako je bonus za účast v hlavní fázi Evropské ligy a bonus za play-off o Ligu mistrů, se Slavia dostala k celkovým příjmům 15,2 milionu eur (což odpovídá přibližně 380 milionům korun). Tento výsledek červenobílým zatím zajišťuje první místo v žebříčku finančních zisků před samotným začátkem soutěže. Slavia tak díky těmto příjmům prozatím předčila i některé evropské fotbalové giganty, včetně Manchesteru United nebo AS Řím, což potvrzuje její konkurenceschopnost na mezinárodní úrovni.

Dalším českým klubem, který si přišel na zajímavé finance, je Plzeň. Do klubové pokladny by mělo přitéct přibližně 8,5 milionu eur, což je 212,5 milionu korun. Hlavní rozdíl oproti Slavii je v tom, že Plzeň neobdržela bonus za účast v play-off Ligy mistrů, který UEFA stanovila na 4,3 milionu eur (107,5 milionu korun). Mladá Boleslav se po 17 letech probojovala do hlavní fáze jednoho z evropských pohárů, konkrétně do Konferenční ligy, a za postup získala 5,3 milionu eur (132,5 milionu korun). Přes 3,5 milionu eur (87,5 milionu korun) klub obdržel za zvládnutí předkol a účast ve skupinové fázi, zbytek pochází z výkonových složek. Ve hře jsou pro české účastníky také další miliony za nasbírané body a konečné umístění v soutěžích. Například za každý bod v Lize mistrů Sparta obdrží 700 tisíc eur, což je přibližně 17,5 milionu korun.

Zbrojovka Brno už zná nového majitele. Dlouhodobým cílem jsou evropské poháry

další zajímavé články