čtvrtek, 19. 09. 2024
Zbrojovka Brno už zná nového majitele. Dlouhodobým cílem jsou evropské poháry

Zbrojovka Brno už zná nového majitele. Dlouhodobým cílem jsou evropské poháry

Zbrojovka Brno má nového majitele, tím se stala Regionální hospodářská komora Brno (RHK Brno), která nyní vlastní 95 % podílů v klubu.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 10. 09. 2024
  • , zdroj fotky: FC Zbrojovka Brno

Tato informace byla oficiálně oznámena na úterní tiskové konferenci, kde představitelé komory také uvedli, že za nimi stojí česká investiční skupina OneCap, která bude hrát klíčovou roli v budoucnosti klubu. Zbývajících 5 % vlastní drobní akcionáři. Přestože cena transakce zůstala nezveřejněna, noví majitelé mají v plánu do klubu investovat stovky milionů korun v průběhu několika let. Jejich hlavním cílem je, aby se Zbrojovka v sezoně 2025/2026 vrátila do první ligy a následně, o tři roky později, se pokusila proniknout do evropských pohárů. Původně měl Zbrojovku převzít majitel hokejového klubu Kometa Brno, Libor Zábranský, avšak RHK Brno se rozhodla využít své předkupní právo, které měla jako minoritní akcionář. Tato situace umožnila komoře získat kontrolu nad klubem a určit jeho další směřování.

Psotka končí

Nové vedení klubu přinese změny na klíčových postech. Jan Mynář, představitel firmy OneCap, se stane novým generálním ředitelem Zbrojovky. Současný sportovní ředitel, Zdeněk Psotka, který byl ve funkci pouze jeden rok, podal výpověď k 31. srpnu. „Koupili jsme firmu, které se nedaří, a to musí být signálem k tomu, abychom vyměnili její nejvyšší vedení,“ řekl na tiskové konferenci předseda představenstva RHK Brno Ladislav Chodák. RHK Brno mělo pouze pět dní na využití předkupního práva. Během této doby se muselo dohodnout s dosavadním majitelem Václavem Bartoňkem a najít silného partnera.

Komora oslovila dva zahraniční investory a jednoho českého, investiční skupinu OneCap, která se nakonec stala partnerem RHK Brno. „Nešlo o žádnou složitou smlouvu, spíše o gentlemanskou dohodu, která nám umožňuje nabrat další partnery a časem posunout firmu OneCap na pozici generálního partnera,“ vysvětlil Chodák. Zbrojovce se v aktuální sezóně druhé ligy příliš nedaří. Klub vyhrál pouze dva zápasy a v tabulce se nachází pouhé dva body od pásma sestupu. „Za týden proběhne valná hromada klubu, kde se změní vedení představenstva i dozorčí rady. Do zimy chceme přivést nového sportovního ředitele, který bude rozhodovat o trenérských postech i případných posilách,“ uvedl Chodák. Podle jeho slov se v této sezóně neočekává postup do první ligy, který tak bude cílem až pro příští ročník. Noví majitelé věří, že stabilizace klubu a další rozvoj povedou k tomu, že Zbrojovka bude za tři roky schopná bojovat o účast v evropských pohárech.

Rýsuje se odstoupení Petra Fouska? Kluby chtějí jeho konec ve funkci

další zajímavé články