pondělí, 16. 09. 2024
Pod panem Haškem se to víc přibližuje tomu, co my kluci v zahraničí máme v klubech, líčí Čvančara

Pod panem Haškem se to víc přibližuje tomu, co my kluci v zahraničí máme v klubech, líčí Čvančara

Tak se přeci jen dočkal. Vytáhlý forvard Tomáš Čvančara poprvé od lednového nástupu trenéra Ivana Haška a doléčení zranění dostal pozvánku do české reprezentace. 


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 06. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Borussia Mönchengladbach

Čtyřiadvacetiletého hráče těší, že má od kouče národního mužstva důvěru, i když zatím v nové sezoně za Mönchengladbach nenastoupil v základní sestavě. Účast v reprezentaci ale rozhodně nebere jako možnost se při nižším vytížení v klubu rozehrát. Řekl to v nahrávce pro média od FAČR před dnešním odletem k sobotnímu úvodnímu utkání Ligy národů v Gruzii.

Čvančara si v lednu přivodil zranění kotníku, několik týdnů chyběl a do reprezentace se nedostal na březnové přípravné zápasy ani na letní mistrovství Evropy. Za národní celek naposledy nastoupil vloni v listopadu ještě za předchozího kouče Jaroslava Šilhavého.

"S trenérem (Haškem) jsem mluvil dlouho dopředu. I když jsem byl zraněný, tak jsem věděl, že se mnou nějakým způsobem počítá. Jak jsem se uzdravil a sportovní výkony šly nahoru, tak jsem po diskuzi s ním věděl, že jsem v nominaci. Těší mě, že se mnou takhle počítá," řekl Čvančara.

"To, že jsem v Mönchengladbachu ve složité situaci, neznamená, že jsem se sem přijel nějak rozehrávat"

"Je to samozřejmě něco jiného než pod trenérem Šilhavým. Tím neříkám, že to bylo pod trenérem Šilhavým špatné. Ale řekl bych, že (teď) se to víc přibližuje tomu, co my kluci v zahraničí máme v klubech. Myslím, že to je jen dobře," doplnil bývalý hráč Sparty Praha či Jablonce.

Po zranění se vrátil na trávníky na konci března. V nové sezoně zatím za Mönchengladbach ani jednou nenastoupil v základní sestavě a třikrát střídal. "To, že jsem v Mönchengladbachu po zranění ve složité situaci, neznamená, že jsem se sem přijel nějak rozehrávat. S tímhle bych to nespojoval. Jak v Mönchengladbachu, tak tady v reprezentaci musím prokázat kvalitu na to, abych hrál," řekl Čvančara.

 

Černý: Za Spartu a Slavii jsem nikdy nehrál, ale myslím, že derby v Glasgow je o kapičku větší a brutálnější

S reprezentací ho čekají úvodní dva zápasy Ligy národů v Gruzii a s Ukrajinou. Soutěž, která nahrazuje přípravné duely, je dodatečnou možností zabojovat o mistrovství světa v případě neúspěchu v kvalifikaci.

"Těším se. Myslím, že je to pro nás velmi důležité. Každý reprezentační sraz není potřeba nic zdůrazňovat. Už jen to, že jsme tady na nároďáku a nehrajeme jen za sebe, ale i za lidi, kteří nás podporují, je velká zodpovědnost," prohlásil Čvančara.

Na Euru český tým s Gruzií jen remizoval 1:1. "Viděli jsme, že jsou nepříjemní. Tři útočníky, co nahoře mají, jdou dobře do rychlosti. Za mě to bude nepříjemný soupeř, ale věřím, že jsme se na ně dobře připravili a zvítězíme," řekl Čvančara.

Strašně bych si přál, abychom na konci sezony slavili postup do Bundesligy, zažral jsem se do toho, přiznává Karabec

další zajímavé články