neděle, 15. 09. 2024
Druhý nejvyšší muž světa míří za paralympijským hattrickem

Druhý nejvyšší muž světa míří za paralympijským hattrickem

Morteza Mehrzad, druhý nejvyšší muž světa, se připravuje na svou třetí paralympiádu s jasným cílem – získat třetí zlatou medaili v sedícím volejbalu. Ani nepohodlné podmínky v Paříži ho od jeho snu neodradí.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 04. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Morteza Mehrzad, hráč volejbalu sedících z Íránu a druhý nejvyšší muž světa, je připraven přidat do své sbírky další zlatou medaili. Mehrzad, měřící 246 cm, se stal senzací nejen díky své výšce, ale také díky svým neuvěřitelným výkonům na paralympijských hrách. Nyní má na dosah historický hattrick – třetí zlatou medaili. Přestože být jedním z nejvýraznějších sportovců na světě přináší svou dávku pozornosti, nezajišťuje to vždy pohodlí. V tokijské paralympijské vesnici v roce 2020 měl Mehrzad speciálně vyrobenou postel, která odpovídala jeho výšce. V Paříži 2024 však tento komfort chybí. Podle hlavního trenéra íránského týmu Hadiho Rezaeigarkaniho musel Mehrzad kvůli nedostatku speciálního lůžka spát na podlaze, uvádí web Olympics.

Cíl zůstává jasný: Paralympijské zlato

I přes nepohodlí zůstává Mehrzad plně soustředěn na svůj cíl. „Nemá speciální postel, ale v hlavě má ten nejdůležitější cíl,“ řekl Rezaeigarkani pro Olympics.com. „Je mu jedno, jestli bude ležet na podlaze, nebo nebude mít dost jídla. V každém případě má v hlavě to, že se stane šampionem.“ Mehrzad debutoval na paralympiádě v roce 2016 a rychle se stal klíčovým hráčem íránského týmu. Jeho neuvěřitelná výška a síla jsou pro soupeře ohromující. Íránský tým, který se stal legendou volejbalu sedících, se chystá na svůj osmý paralympijský titul. Od svého prvního vítězství v Soulu 1988 vyhráli sedm z devíti turnajů, na kterých startovali.

Nizozemský volejbalista odsouzený za znásilnění se kvalifikoval na olympiádu v Paříži. Nezůstane však v olympijské vesnici

Zlato z Paříže by znamenalo nejen potvrzení jejich dominance, ale také splnění Mehrzadova snu – dovršení zlatého hattricku. Bez ohledu na podmínky, které musí překonávat, jeho odhodlání zůstává nezlomné. Paříž 2024 tak může být místem, kde se jeho jméno navždy zapíše do historie paralympijských her.

 

 

další zajímavé články