neděle, 08. 09. 2024
Nizozemský volejbalista odsouzený za znásilnění se kvalifikoval na olympiádu v Paříži. Nezůstane však v olympijské vesnici

Nizozemský volejbalista odsouzený za znásilnění se kvalifikoval na olympiádu v Paříži. Nezůstane však v olympijské vesnici

Plážový volejbalista Steven van de Velde nezůstane s ostatními sportovci, kteří budou reprezentovat Nizozemsko na olympijských hrách v Paříži. Van de Velde byl v roce 2016 odsouzený anglickým soudem ke čtyřem letům vězení za znásilnění nezletilé dívky v roce 2014. Trest si mohl odpykat v Nizozemsku, odkud byl propuštěn po roce stráveném za mřížemi.  


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 21. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Dle NL#Times se devětadvacetiletý hráč a nizozemská sportovní organizace a olympijský výbor NOC*NSF společně rozhodli, že Van de Velde se zúčastní olympijských her, ale během sportovní akce bude pobývat jinde. Změna bydlení má zajistit větší klid. Nizozemský volejbalista také nebude během akce hovořit s novináři.  

NOC*NSF a volejbalová asociace Nevobo vyjádřili svou podporu Van de Veldeovi minulý měsíc. Nyní, když je jeho účasti věnována pozornost, byl sportovní svaz nucen přijmout další opatření.  

OH Paříž 2024: Tradiční místo oslav Champ-de-Mars se promění v zázemí pro plážový volejbal

NOC*NSF dospěla k těmto opatřením po diskuzích s plážovým volejbalistou a jeho spoluhráči. Několik dalších opatření se týká mimo jiné dohledu nad hráči plážového volejbalu. V zájmu lidí, kterých se to týká, o tom nebudou činěna žádná další oznámení. NOC*NSF doufá, že tím přispěje k pocitu klidu pro účastníky her. Dále NOC*NSF lituje dopadu nepředvídané obnovené pozornosti na každého, kdo trpí truamatem v důsledku sexuálních deliktů a nevhodného chování,” uvedla pro NL#Times NOC*NSF (The Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie). 

Van de Velde se v roce 2016 přiznal, že se s dívkou v roce 2014 třikrát zapojil do kriminální sexuální aktivity. V té době mu bylo 19 let a věděl, kolik je dívce. Dal jí také alkohol. V roce 2016 byl vydán do Spojeného království.  

Rekord z Atlanty překonán. Pořadatelé olympijských her v Paříži prodali rekordní počet vstupenek

Po své trestu se Van de Velde vrátil ke sportu. “To bylo možné po procesu pod odborným dohledem a za podmínek, které NOC*NSF ukládá sportovcům po odsouzení. Odborníci prohlašují, že šance na recidivu je nulová,” uvedl NOC*NSF. 

Van de Velde označil svůj čin za největší chybu svého života a lituje toho, že to mělo dopad na všechny zúčastněné. Od návratu do vrcholového sportu se zúčastnil všech mezinárodních turnajů.  

 

další zajímavé články