pondělí, 16. 09. 2024
Bezrucí hrdinové lukostřelby okouzlili svět na paralympiádě 2024

Bezrucí hrdinové lukostřelby okouzlili svět na paralympiádě 2024

Paralympijské hry 2024 přinesly světu neuvěřitelné příběhy inspirace a odhodlání. Bezrucí lukostřelci Matt Stutzman a Sheetal Devi ohromili diváky svými neuvěřitelnými výkony, které nejen překonaly očekávání, ale také stanovily nové standardy v tomto náročném sportu.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 04. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Na paralympijských hrách 2024 zazářili dva bezrucí lukostřelci, kteří se stali symbolem odvahy a mistrovství. Americký veterán Matt Stutzman a mladá indická hvězda Sheetal Devi dokázali, že překonávání hranic lidských možností je možné – a to i bez použití rukou. Stutzman si na letošní paralympiádě vysloužil zlatou medaili v individuální soutěži mužů, když v těsném souboji porazil čínského soupeře Ai Xinlianga a přitom vytvořil nový paralympijský rekord s téměř dokonalým skóre 149 ze 150 bodů. Tento úspěch je korunou jeho dlouhé a úspěšné kariéry, která započala už v dětství, když ho adoptovala rodina lovců. Stutzman se do lukostřelby ponořil v dospělosti a během let dosáhl úrovně, na kterou by mohli být hrdí i zdraví sportovci, uvádí web Deseret News.

Nová generace bezrukých lukostřelců přebírá štafetu

Vedle Stutzmana zazářila i mladá Indka Sheetal Devi. Ve věku pouhých 17 let si vybojovala bronzovou medaili ve smíšené lukostřelbě a stala se nejmladší paralympijskou medailistkou v historii Indie. Devi, která se narodila bez rukou, svým příběhem inspiruje miliony lidí po celém světě a stává se vzorem pro novou generaci sportovců. Stutzman, který se po mnoha letech úspěchů rozhodl ukončit svou aktivní kariéru kvůli zdravotním problémům, se na budoucnost bezruké lukostřelby dívá optimisticky. Jak sám říká, nyní je na nových talentech, aby pokračovali v jeho odkazu a posunuli tento sport na další úroveň.

České biatlonistky začnou MS v letním biatlonu bez Davidové a Jislové

„Existují úžasní bezrucí lukostřelci, kteří budou pokračovat v této tradici,“ uvedl Stutzman s nadšením. Ať už jde o Devi, Belgičana Piotra Van Montagua nebo Mexičana Víctora Sardinu, je jasné, že tato obdivuhodná disciplína má před sebou velkou budoucnost.

 

 

další zajímavé články