neděle, 15. 09. 2024
David Pastrňák je nový Jágr, řekl Nečas. Chválou nešetřil ani Hertl

David Pastrňák je nový Jágr, řekl Nečas. Chválou nešetřil ani Hertl

Český hokej se v posledních letech potýká s úbytkem hráčů v NHL, a tím i s menším počtem úspěchů na mezinárodní scéně. Přesto však stále má svého zástupce na vrcholu světového hokeje – Davida Pastrňáka. Tento bostonský útočník se stává novým symbolem českého hokeje a jeho výkony jsou srovnávány s legendami, jako jsou Jaromír Jágr a Patrik Eliáš.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 30. 08. 2024
  • , zdroj fotky: FC Baník Ostrava

Pastrňák, známý svou nezaměnitelnou osmičkou na dresu, má na kontě již 674 odehraných zápasů v NHL. Pokud udrží svůj současný výkon, brzy se zařadí mezi české velikány, kteří dosáhli 700 zápasů, 400 gólů a 800 bodů v této prestižní lize. V minulé sezóně zaznamenal 47 branek a 110 bodů, což potvrzuje jeho neustálý růst a schopnost dominovat na ledě.

Jeho úspěchy však nejsou omezeny pouze na klubovou úroveň. Pastrňák si vysloužil obdiv také díky své roli v české reprezentaci, když na letošním mistrovství světa IIHF v Praze vstřelil vítězný gól ve finále proti Švýcarsku. Tento moment se zapsal do historie a stal se symbolem obnovené slávy českého hokeje.

Spoluhráči i odborníci vnímají Pastrňáka jako nového národního hokejového hrdinu. Martin Nečas z Carolina Hurricanes dokonce prohlásil, že Pastrňák se stává „druhým Jaromírem Jágrem“. Toto přirovnání není náhodné – Pastrňákův průměr bodů na zápas v NHL je srovnatelný s Jágrovým, což ho staví mezi elitu českých hráčů.

Tomáš Hertl z Vegas Golden Knights zase vyzdvihl Pastrňákovu roli jako vzoru pro mladé hráče v České republice. „Pasta je důkazem, že i malá země jako ta naše může produkovat superhvězdy,“ řekl Hertl pro web NHL.com.

Ať už v NHL nebo v národním týmu, David Pastrňák se stal nepostradatelnou součástí českého hokeje. Jeho kariéra je na vzestupu a pokud bude pokračovat v nastaveném tempu, může se stát největší ikonou českého hokeje od dob Jaromíra Jágra. Nová sezona NHL bude dalším testem jeho schopností, ale jak ukázal nedávný šampionát, „Pasta“ je připraven zářit i v těch nejtěžších chvílích.

další zajímavé články