čtvrtek, 19. 09. 2024
Naděje na další medaili? Ondra postoupil do finále. Sám jsem byl velmi překvapený, říká

Naděje na další medaili? Ondra postoupil do finále. Sám jsem byl velmi překvapený, říká

Česká výprava má jistou účast ve finále sportovního lezení. Postaral se o to Adam Ondra, který v Paříži po pondělním pátém místě v boulderingu skončil v lezení na obtížnost na děleném druhé pozici. V kombinaci obou výsledků si tak zajistil přítomnost v bojích o medaile.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 07. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Jednatřicetiletý Ondra pronikl z celkového třetího místa do finálového kola kombinace, které bude na programu už tento pátek. Mezi osmičku nejlepších se probojoval díky pondělní páté příčce v boulderingu a dnešnímu dělenému druhému místu v lezení na obtížnost. Může tak stále pomýšlet na zisk medaile i na vylepšení svého výsledku z Tokia, kde si při svém debutu pod pěti kruhy odnesl celkovou šestou příčku.

Jistou výhodou může být pro Ondru fakt, že součástí letošního programu kombinace není na rozdíl od Tokia rychlost. Ambice na stupně vítězů tak umocňují jeho výsledky z boulderingu a obtížnosti, ve kterých už Ondra během své kariéry získal dohromady čtyři tituly mistra světa. Rychlost bude mít pod Eiffelovou věží premiérově samostatný závod.

Pěkný výsledek i přes pád

Ondra po obhájci titulu Albertovi Genésovi ze Španělska zdolal jako druhý náročnou pasáž na kótu označující 60 bodů, mrzet ho tak nemusel ani jeho následný pád. Díky výsledku 68,1 se dostal v kombinaci s výkonem z boulderingu do průběžného vedení, a měl už s předstihem jistotu postupu.

„Úplně super. I když se ta cesta podle ostatních zdála velmi nepříjemná, tak mě se vlastně zdála velmi příjemná. Sám jsem velmi překvapený, jaký z toho je výsledek, protože v momentě, kdy jsem spadl, jsem se necítil úplně unavený. Byla to jenom malá taktická chyba," sdělil Ondra své první dojmy. Dále vysvětlil, že příčinou pádu byla špatně zvolená možnost, do jaké pozice dát nohu.

Finálové kolo je na programu už v pátek, a kromě českého lezce se ho zúčastní třeba Rakušan jakob Schubert či vítěz posledních olympijských her Ginés. V kvalifikaci s Ondrou na děleném druhém místě umístil Brit Toby Roberts. Oproti této dvojici si lépe počínal pouze sedmnáctiletý Japonec Sorato Anraku. Z favoritů se do bojů o medaile neprobojovali Japonec Tomoy Narasaki, Němec Yannick Flohe nebo domácí lezec Sam Avezou.

Překvapivý triumf v závodě na 1500 metrů mužů! Cole Hocker kraloval v novém olympijském rekordu

další zajímavé články