čtvrtek, 19. 09. 2024
Překvapivý triumf v závodě na 1500 metrů mužů! Cole Hocker kraloval v novém olympijském rekordu

Překvapivý triumf v závodě na 1500 metrů mužů! Cole Hocker kraloval v novém olympijském rekordu

Finálový závod na 1500 metrů mužů skončil překvapením. Pro nový olympijský rekord si v čase 3:27.65 doběhl Američan Cole Hocker. Nechal za sebou obhájce titulu Jakoba Ingebrigtsena.  


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 07. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Finále na 1500 metrů zahájil velmi ambiciózně norský obhájce zlata Ingebrigtsen, který hned od začátku diktoval velmi rychlé tempo. Na to však v závěru doplatil, když nakonec skončil na čtvrtém místě.  

V cílové rovince nastoupili hned tři závodníci a nechali Nora za sebou. Čas 3:28.24 stačilo pouze na čtvrtou příčku. Vítězem se stal Američan Cole Hocker, který se blýskl novým olympijským rekordem a kontinentálním maximem. Vylepšil tak zápis starý tři roky z her v Tokiu o 72 setin.  

Pro stříbro si doběhl v britském národním rekordu 3:27.79 Josh Kerr a o setinu pomalejší byl bronzový Yared Nuguse ze Spojených států amerických.  

Olympijský rekord přidala i stýplařka Winfred Yavi 

Ve finále ženského stýplu bylo od úvodních metrů jasné, že se nepoběží takticky a na finiš. Africké favoritky chtěly rychle roztrhat startovní pole. Velmi aktivní byla hlavně světová rekordmanka Beatrice Chepkoech, ale ve výsledku byla hluboko v poli poražených.  

V cílové rovince o zlato bojovaly ugandská Peruth Chemutai s úřadující světovou šampionkou Winfred Yavi. Silnější finiš měla Yavi a radovala se ze zisku olympijského titulu v rekordu her 8:52.76. Srazila o více než šest vteřin šestnáct let staré maximum. 

Nový rekord ve skoku o tyči. Duplantis přepsal vlastní maximum

další zajímavé články