čtvrtek, 19. 09. 2024
Nový rekord ve skoku o tyči. Duplantis přepsal vlastní maximum

Nový rekord ve skoku o tyči. Duplantis přepsal vlastní maximum

Roli favorita ve skoku o tyči dokonale naplnil Švéd Armand Duplantis, když kromě olympijského zlata mohl oslavit také nový světový rekord. V historických tabulkách tak přepsal své předchozí maximum.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 06. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Dvě zlaté medaile ze světového šampionátu a dva cenné kovy téže hodnoty z olympijských her. Taková je nyní sbírka čtyřiadvacetiletého švédského tyčkaře Armanda Duplantise, který doposud držel také světový rekord v této atletické soutěži. Při triumfu v Paříži ho navíc posunul na metu úctyhodných 625 centimetrů.

Bitva o celkové vítězství přitom začala už na 595 centimetrech. Do té chvíle se Duplantis rozhodl šetřit síly a absolvoval pouze dva čisté skoky na rozehřátí. Jeho největší konkurent Američan Sam Kendricks, jenž je mistr světa z roku 2019, s ním v tu chvíli držel krok. Oba tak zadělali na opakování jejich souboje z Dauhá, kdy stačilo Američanovi k výhře 597 cm. Tuto výšku tehdy sice zdolali oba dva, Kendricks se však mohl pyšnit lepším zápisem.

Přes šest metrů šel pouze Duplantis

Pod Eiffelovou věží se tak rozhodovalo na šesti metrech, které nakonec zdolal pouze Duplantis. Do tohoto boje se pokoušel promluvit také stříbrný Řek z mistrovství Evropy Emmanuil Karalis. Jeho potenciální úspěch by znamenal vylepšení osobního maxima o 7 centimetrů, a tak nikoho nepřekvapilo, že se laťka sesunula k zemi. Řecký tyčkař se tak mohl spokojit alespoň s bronzovou medailí.

O olympijském titulu už bylo dávno rozhodnuto, Duplantis ale toužil lámat rekordy. Ten první – olympijský, zdolal na 610 centimetrech. Následně nahlásil výšku 625 centrimetrů, což znamenalo o jednu jednotku více, než se mu podařilo překonat v dubnu v čínském Xiamenu. Duplantisovi se na třetí pokus podařilo přenést přes laťku, a kromě olympijského rekordu zdolal rovnou i ten světový. Švéd se tak postaral o druhou změnu v Paříži v atletických historických tabulkách. Tu první měla na svědomí americká smíšená štafeta v běhu na 4x400 metrů.

Představovala jsem si to jinak, hlesla zklamaná Lurdes Gloria Manuel. Bude mít však šanci na reparát...

další zajímavé články