středa, 23. 10. 2024
Předčila jsem své sny, řekl majitelka jedenácti olympijských medailí Simone Bilesová

Předčila jsem své sny, řekl majitelka jedenácti olympijských medailí Simone Bilesová

Nejúspěšnější gymnastka světa Simone Bilesová získala v Paříži další tři zlaté medaile, přesto však mohla svojí celkovou sbírku jedenácti cenných kovů z olympijských her rozšířit o další dva. To se jí nakonec povedlo jen částečně, i tak ovšem Američanka podle svých slov předčila své sny.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 06. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Sedmadvacetiletá Američanka odstartovala své gymnastické vystoupení na olympijských hrách fantasticky. Z prvních třech disciplín, který byla soutěž družstev, víceboj a přeskok, získala nejoceňovanější gymnastka světa tři zlaté medaile. Všichni tak očekávali, že se ve stejném duchu ponesou i závěrečné dvě disciplíny gymnastického programu, nicméně se tak nestalo. Z představení na kladině si odnesla konečnou 5. příčku, když v polovině sestavy prodělala pád z nářadí. Blíže triumfu byla byla o zhruba dvě hodiny později, kdy o zlato bojovat ve cvičení na bradlech. Finálový souboj nakonec prohrála jen o šest desetin bodu nad Rebecou Andradeovou z Brazílie. Bilesová si tak odvezla domů z Paříže čtvrtý cenný kov, tentokrát však stříbrné hodnoty.

Víc, než jsem si vysnila...

Její sbírka z olympijských her tak nyní čítá jedenáct cenných kovů, což sama americká gymnastka ocenila. „Dosáhla jsem toho víc, než jsem si vysnila. Nejen na této olympiádě, ale v celé kariéře. Před pár lety jsem si myslela, že se na hry už nikdy nevrátím. Soutěžit a odjet se čtyřmi medailemi? Nezlobím se. Jsem na sebe docela pyšná," uvedla.

Zisku medailí si může cenit o to více, že po minulých hrách v Tokiu ještě nebylo jasné, zda bude v kariéře dále pokračovat. Právě v Japonsku totiž Bilesová trpěla psychickým blokem známým jako „twisties,“ a odhlásila se dokonce z několika soutěží. Stala se také propagátorkou ochrany duševního zdraví. A jestli bude pokračovat i po Paříží? Na to ještě sama nezná odpověď. Dveře na příští domácí hry, které bude v roce 2028 hostit Los Angeles, si však ponechala otevřené „Nestresuje mě nic, co se týká mého vystoupení na olympiádě. Ve skutečnosti jsem velmi šťastná, hrdá a ještě šťastnější, že už je to za mnou," dodala.

Lyles zkritizoval šampiony NBA. Fanoušky v USA neobměkčil ani jeho triumf ve sprintu Lyles zkritizoval šampiony NBA. Fanoušky v USA neobměkčil ani jeho triumf ve sprintu

 

další zajímavé články