neděle, 08. 09. 2024
2024, nejdůležitější rok Manchesteru United? Rozhodne se o jeho směrování

2024, nejdůležitější rok Manchesteru United? Rozhodne se o jeho směrování

Fanoušci Manchesteru United budou asi až do konce kalendářního roku v pořádném napětí. Majitelé klubu totiž doufají, že do konce roku 2024 učiní konečné rozhodnutí o tom, zda utratit více než 2 miliardy liber za nový stadion s kapacitou 100 tisíc míst.


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 30. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Spolumajitel United Sir Jim Ratcliffe chce pro tým vybudovat „Wembley severu“ a společně s Trafford Council sestavil pracovní skupinu, která by posoudila proveditelnost nového stadionu a přestavby Old Trafford.

Pracovní skupině předsedá lord Sebastian Coe a jejími členy jsou starosta Greater Manchester Andy Burnham a bývalý kapitán Red Devils Gary Neville.

Klubové zdroje potvrdily, že se skupina sešla již čtyřikrát, přičemž diskuse se převážně soustředila na novostavbu spíše než na renovaci stávajícího stadionu, která by stála přibližně 1,2 miliardy liber a její dokončení by trvalo déle. Bylo zdůrazněno, že nebylo přijato žádné rozhodnutí.

Ratcliffeova dohoda ve výši 1,25 miliardy liber za jeho 27,7% podíl v klubu zahrnovala 237 milionů liber na budoucí investici do klubového stadionu. Jeho skupina Ineos převzala fotbalové operace od většinových vlastníků rodiny Glazerů.

Komplikace při renovaci Old Trafford s kapacitou 74 310 míst, která je od roku 1910 domovem Manchesteru United, zahrnují železniční trať v zadní části tribuny a nutnost výrazně snížit kapacitu během stavebních prací, což způsobuje nepříjemnosti fanouškům a velké ztráty příjmů.

Na rozdíl od Tottenhamu, který hrál ve Wembley, když byl jejich stadion za 1,2 miliardy liber dokončen, United nemají žádnou zřejmou alternativní půdu, kterou by mohli využít.

Ratcliffe chce, aby místní a národní vláda sehrála určitou roli ve financování celého projektu. Ostatně, jak přesně by byl stadion financován, je jedním z témat, o kterých se stále diskutuje.

 

Jako v Americe!

Zdroje BBC uvedly, že provozní ředitelka United Collette Rocheová posuzuje přestavby stadionů po celém světě, včetně stadionu Optus v Perthu, který byl otevřen v roce 2018, a zrekonstruovaného stadionu Bernabeu v Realu Madrid.

Diskutovalo se také s úředníky na stadionu SoFi s kapacitou 70 000 lidí, kde United v sobotu porazili Arsenal v zápase na turné po USA.

Liverpool odmítá nabídku Marseille: Wataru Endo zůstává

další zajímavé články