čtvrtek, 19. 09. 2024
Nejdražší italský obránce všech dob! Tímto prestižním titulem se může chlubit čerstvá akvizice Arsenalu

Nejdražší italský obránce všech dob! Tímto prestižním titulem se může chlubit čerstvá akvizice Arsenalu

Londýnský Arsenal posiluje ve snaze předehnat své konkurenty v boji o titul. Za služby talentovaného italského stopera Riccarda Calafioriho dokonce neváhal poslat do Bologni sumu, která je v historických tabulkách transferů italských obránců tou vůbec nejvyšší.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 29. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Maldini, Baresi, Cannavaro, Nesta, Chiellini, … Takto bychom mohli pokračovat do nekonečna. Italská škola obránců je opravdu jednou z nejlepších na světě, což nyní potvrzuje i Riccardo Calafiori. Na toho po skvělých výkonech v Bologni i na nedávno skončeném mistrovství Evropy ukázal londýnský Arsenal, který konečně dotáhl příchod dvaadvacetiletého stopera do svých řad.

Mnout ruce si může zejména pokladník klubu z města, který dal světu kromě fotbalu i vynikající ragú. Bologna totiž za odchod odchovance AS Řím inkasuje rekordních 50 milionů eur, což je nejvyšší suma, kterou kdy některý z klubů celého světa zaplatil za italského obránce. Základní přestupová částka je 45 milionů eur, dalších 5 milionů je zahrnuto v případných bonusech.

Do této chvíle vládl historickým tabulkám Leonardo Bonucci, kterého z Juventusu Turín vykoupil před sedmi lety AC Milán za 42 milionů eur. Bonucci však svoji pozici navzdory dřívějším výkonům vůbec nenaplnil, a tak musí v Londýně doufat, že Calafiori svoji pověst jednoho z největších defenzivních talentů současné doby naplní.

Více než desetinásobné zhodnocení za jediný rok

Tento přestup by navíc mohl být i v některé z učebnic, jak se má správně investovat. Bologna totiž Riccarda Calafioriho přivedla teprve před rokem, když za něj do Basileje poslala pouhých 4 miliony eur. Během jediného roku tedy zaznamenala více než desetinásobné zhodnocení.

Zároveň je však nutné říct, že kádr Bologni opustil před klíčovou sezonou jeden z důležitých článků základní sestavy. Calafiori letos v italské nejvyšší soutěži nastoupil ke třiceti utkáním, během nichž se dokázal i dvakrát střelecky prosadit. Z pozice stopera navíc přidal 5 asistencí, a byl důležitou součástkou v tažení týmu Thiaga Motty za senzačním postupem do milionářské Ligy mistrů.

Skvělými výkony se prezentoval i na mistrovství Evropy v Německu, kde nastupoval navzdory velké konkurenci v obraně země z Apeninského poloostrova. S Itálií však došel pouze do osmifinále, kde Spalettiho výběru vystavilo stopku Švýcarsko.

Como vítá ve svých řadách další zvučné jméno

 

další zajímavé články