pátek, 18. 10. 2024
Tadej Pogačar kvůli extrémní únavě vynechá olympiádu

Tadej Pogačar kvůli extrémní únavě vynechá olympiádu

Slovinský cyklista Tadej Pogačar, čerstvý vítěz Tour de France 2024, se kvůli extrémní únavě nezúčastní olympijských her v Paříži. Tento nečekaný krok přichází jen pár dní před začátkem her.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 23. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Slovinský olympijský výbor oznámil, že Tadej Pogačar, aktuální vítěz Tour de France, se rozhodl odstoupit z olympijských her kvůli "extrémní únavě." Pětadvacetiletý jezdec měl závodit v silničním závodu, který se koná 3. srpna, ale jeho stav mu to neumožní.

Pogačar završil své třetí vítěztsví na Tour de France nedělní časovkou, čímž se zapsal do historie jako první cyklista od roku 1998, který ve stejném roce vyhrál Tour de France i Giro d´Italia. Posledním mužem, kterému se to podařilo, byl Marco Pantani.

Slovinský trenér olympijské cyklistiky, Uros Murn potvrdil, že Pogačar zrušil svou účast kvůli extrémní únavě, což je velká ztráta pro slovinskou výpravu. Pogačar byl jedním z hlavních favoritů na zlatou medaili, zvláště po jeho bronzovém úspěchu na olympiádě v Tokiu 2020.

Pogačar se bude moci trošku zrelaxovat během slavnostního úvítání ve slovinské Lublani, kde bude ve středu 24. července oslavován za své historické úspěchy. Očekává se, že ho přivítá velký dav fanoušků.

O jeho neúčasti na olympiádě se začalo spekulovat po rozhovoru pro magazín BiciSport, kde jeho agent Johnny Carrera naznačil, že Pogačarova účast není jistá. Pogačar se tak bude soustředit na nadcházející mistrovství světa v Curychu, které se koná v září na trati, která mu vyhovuje.

Tato zpráva o Pogačarově odstoupení přichází jako šok pro fanoušky cyklistiky po celém světě, kteří se těšili na jeho výkony na olympijských hrách. Pogačarova absence na olympiádě tak ovšem otevírá cestu dalším závodníkům k zisku olympijského zlata.

Vyčerpaný Vingegaard. Dánský cyklista nebude po Tour de France startovat na Vueltě 

 

další zajímavé články