pátek, 18. 10. 2024
Patnáct mužů a 13 žen. Česká atletická nominace pro srpnové olympijské hry pod Eiffelovkou už je známá...

Patnáct mužů a 13 žen. Česká atletická nominace pro srpnové olympijské hry pod Eiffelovkou už je známá...

Pokud jde o královnu sportů, česká nominace na Letní olympijské hry v Paříži už je schválena a pod pěti kruhy bude v období od 1. do 11. srpna zápolit celkem osmadvacet atletů a atletek.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 04. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Zatímco devíti atletům se podařilo splnit ostrý olympijský limit, zbylá devatenáctka si zajistila účast díky svému postavení ve světovém žebříčku.

A jak informoval Český atletický svaz, nominace ještě nemusí být finální. Několik atletů totiž figuruje v žebříčku "Cesta do Paříže" těsně pod čarou a kdyby se někteří sportovci z jakýchkoliv důvodů odhlásili a nemohl do francouzské metropole odcestovat, řada by přišla právě na ně. Uzávěrka je za tři dny.

Má Vadlejch na olympijské zlato? Evropský triumf ho neuvede pod tlak, soupeři moc dobře ví, že v něm mají velice těžkého protivníka, míní Veselý

Největší tuzemskou nadějí se zdá být čerstvý mistr Evropy v hodu oštěpem Jakub Vadlejch. Svěřence Jana Železného čeká již třetí olympiáda. V Riu obsadil osmou příčku a před třemi lety v Tokiu bral stříbro.

Dvě známá jména se vrací na hry po dlouhých osmi letech, konkrétně jde o výškařku Michaelu Hrubou a dálkaře Radka Jušku.

A co nováčci, Premiéra čeká na čtyřiadvacetiletou tyčkařku Amálii Švábíkovou, která si před pár dny ve Zlíně stanovila nový osobní rekord 473 centimetrů a nepochybně bude chtít postoupit do finále. 

Překážkář Müller vymazal 22 let starý domácí rekord Mužíka a účast pod pěti kruhy v Paříži ho nemine: Trošku si odpočinu a naladím to

Zaujmout jistě budou chtít i běžkyně. Lurdes Gloria Manuel patří v osmnácti letech k benjamínkům celé výpravy a ráda by dál posunula juniorské národní maximu, které činí 50.52.

Čtvrtkařka překážkářka Nikoleta Jíchová si v Římě zaběhla osobní rekord 54.59, což jí v konečném zúčtování stačilo na evropském šampionátu na čtvrté místo. Dalšímu posunutí by se nebránila právě na francouzské půdě.

Nominace českého týmu pro olympijské v Paříži

Muži:

Jakub Dudycha (800 m)
Patrik Hájek (kladivo)
Vít Hlaváč (smíšená chodecká štafeta)
David Holý (tyč)
Radek Juška (dálka)
Matěj Krsek (400 m)
Eduard Kubelík (200 m)
Ondřej Macík (200 m)
Vít Müller (400 m př.)
Tomáš Němejc (200 m)
Volodymyr Myslyvčuk (kladivo)
Tomáš Staněk (koule)
Matěj Ščerba (tyč)
Jan Štefela (výška)
Jakub Vadlejch (oštěp)

Ženy:

Tereza Hrochová (maraton)
Michaela Hrubá (výška)
Nikoleta Jíchová (400 m př.)
Karolína Maňasová (100 m)
Eliška Martínková (20 km chůze, smíšená chodecká štafeta)
Lurdes Gloria Manuel (400 m)
Nikola Ogrodníková (oštěp)
Tereza Petržilková (400 m)
Kristiina Sasínek Mäki (1500 m)
Petra Sičaková (oštěp)
Moira Stewartová (maraton)
Amálie Švábíková (tyč)
Lada Vondrová (400 m)

další zajímavé články