pátek, 18. 10. 2024
Má Vadlejch na olympijské zlato? Evropský triumf ho neuvede pod tlak, soupeři moc dobře ví, že v něm mají velice těžkého protivníka, míní Veselý

Má Vadlejch na olympijské zlato? Evropský triumf ho neuvede pod tlak, soupeři moc dobře ví, že v něm mají velice těžkého protivníka, míní Veselý

Dlouhá oštěpařská kariéra Vítězslava Veselého už je u konce. Během ní se mu podařilo dosáhnout na dva olympijské bronzy, titul mistra světa i Evropy a šest triumfů na mistrovství ČR.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 01. 07. 2024
  • , zdroj fotky: CzechAthletics

Pakliže by ho nebrzdily opakované zdravotní lapálie, možná by byl výčet úspěchů ještě vydatnější...

"Ve dvaceti jsem úplně skončil s atletikou, v třiadvaceti jsem znovu začal. Sport je transformační záležitost. Co by vás v životě potkalo za deset let, jste v něm schopní prožít během jedné, dvou sezon. Zklamání, restarty. Bylo to úžasné. Nemám si nač stěžovat. Končím v jednačtyřiceti, to se málokomu podaří. Jsem za to vděčný. Dokázal jsem mnohem více, než jsem si vysnil," informoval v interview pro idnes.cz rodák z Hodonína, jehož trenérem byl Jan Železný.

Když viděl program letošní sezony, v duchu si říkal, že jde možná o znamení a že to ještě zkusí. Lákala ho totiž olympiáda v Paříži i mistrovství Evropy v Římě. Nakonec z toho však nic nebylo a on se loučil na víkendovém mistrovství republiky ve Zlíně.

To, čemu se bude věnovat nyní, je zatím ve hvězdách a konkrétní plány dosud nemá. Už nebude za něčím směřovat. "Budu se snažit dát si odstup i od atletiky. Prázdný prostor nebudu chtít hned něčím zaplnit. Pak může přijít něco nečekaného. Počkám a uvidím, co se vynoří," přidal Veselý, jehož osobním rekordem je 88,34 metru, díky čemuž je v národním žebříčku třetí.

Železný by Evropu i olympiádu házet nemohl, byl by rozbitý a nedal se dohromady. Ale Vadlejch je jiný, tvrdí legenda

V úvahu nepochybně připadá i trénování. V tomto směru si určitě dveře zavírat nebude. Tím spíš, že je založením pragmatik. "Celý život házím oštěpem a jestli můžu někomu předat nějaké know how, je to v téhle oblasti. Atletika je krásná, bude mě to k ní táhnout. Prožil jsem s ní krásných třicet let," připomněl.

Pařížský závod pod pěti kruhy už tak bude sledovat jen jako divák. To vše i přesto, že na něm mohl obhajovat bronzovou medaili. Mohl by dosáhnout na nejvyšší umístění Jakub Vadlejch?

"Co se mu povedlo na mistrovství Evropy v Římě, to bylo něco. Zlato k němu tak nějak patřilo. Konečně si na něj sáhl. Je to věc, která ho neuvede pod tlak, ale naopak už je v pozici, kdy je tuhle energii schopný zužitkovat, aby mu to dalo sílu. Je to zkušený závodník, z celého pole možná nezkušenější. Soupeři moc dobře ví, že v něm mají velice těžkého protivníka," zakončil.

další zajímavé články