pátek, 18. 10. 2024
Železný by Evropu i olympiádu házet nemohl, byl by rozbitý a nedal se dohromady. Ale Vadlejch je jiný, tvrdí legenda

Železný by Evropu i olympiádu házet nemohl, byl by rozbitý a nedal se dohromady. Ale Vadlejch je jiný, tvrdí legenda

Jan Železný, současný trenér zlatého medailisty z mistrovství Evropy v Římě Jakuba Vadlejcha, dokázal ve své době triumfovat na třech olympijských hrách (Barcelona, Atlanta, Sydney) i stejném počtu světových šampionátů (Stuttgart, Göteborg, Edmonton), ovšem kontinentální akci nikdy neovládl. 


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 13. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Teď se mu to však po dramatickém závodu povedlo v roli kouče. Svému svěřenci ovšem velké medailové očekávání nezávidí...

"Vnímá to, ale naučil se s tím tlakem pracovat. V oštěpu je to kolikrát nic, nic a najednou hodíte. Kuba má somatotyp a je pracovitý. Pak máte holku, jeden z největších talentů, co jsem kdy viděl, ale byla líná jako veš a z takové nic nebude," pronesla v interview pro sport.cz sedmapadesátiletá legenda světového oštěpu.

Třiatřicetiletý rodák z Prahy má přitom celý ročník jasně stanovenou prioritu, jíž jsou závody pod pěti kruhy v Paříži. Na posledních LOH v japonském Tokiu totiž bral pouze stříbro a o motivaci má postaráno...

Radost na závěr! Vadlejch posledním hodem vybojoval na evropském šampionátu zlato

"Já bych třeba Evropu i olympiádu házet nemohl, byl bych rozbitý a nedal se dohromady. Ale Kuba je jiný. On má výhodu, že i když nemá den, hodí solidní výkon. Já jsem buď hodil hrozně daleko, nebo jsem měl úplně špatný den," zavzpomínal rodák z Mladé Boleslavi.

Rozdíl mezi Vadlejchem a ostatními je v tom, že je po všech stránkách absolutním profesionálem. "Fakt totální, větší, než jsem byl já. Dává tomu sto procent, proto je tak dobrý. Přál bych si, aby mu ještě jeden hod v životě strašně uletěl, aby byl mimořádně dlouhý. Ideálně na olympiádě," uzavřel světový rekordman, jehož výkon 98,48 metrů dodnes nikdo nepřekonal.

Vítěz Diamantové ligy z let 2016, 2017 a 2023 ovládl v loňském roce světové tabulky výkonem 89,51 m z finského Turku. Jeho osobní rekord padl o rok dříve v katarskéM Dauhá, v němž jeho oštěp doletěl do vzdálenosti 90,88 m. 

další zajímavé články