neděle, 30. 06. 2024
OH Paříž 2024: Fotbalový turnaj proběhne v sedmi městech na stadionech známých klubů z Ligue 1

OH Paříž 2024: Fotbalový turnaj proběhne v sedmi městech na stadionech známých klubů z Ligue 1

Sportovní událost tohoto roku se nezadržitelně blíží a své místo ve výčtu disciplín má i fotbal. 


  • autor: Jiří Obrst
  • , vydáno: 26. 06. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Vydatná porce zápasů se rozdělí mezi šest měst, které poskytnou svá zázemí. Hrát se bude na stadionech známých klubů z francouzské nejvyšší soutěže Ligue 1, jenž patří mezi nejlepší klubové ligy v Evropě.

Francie je bezesporu fotbalovou velmocí, což dokládá i zázemí, na kterých se nejvyšší klubová soutěž hraje. Hned šest měst poskytne své stadiony pro letošní letní olympijské hry. Hrát se bude v Paříži, Bordeaux, Nantes, Lyon, Saint-Étienne, Nice a Marseille.

Na hrách v Paříži se představí 16 mužských a 11 ženských týmů. Na návštěvníky dýchne atmosféra známých stadionů jako například Geoffroy-Guichard v Saint-Étienne, kde se hrálo třeba MS 1998 či Euro 2016. Stadion Beaujoire v Nantes zase letos slaví své čtyřicáté výročí.

Stade de Marseille, Stade de Lyon, Parc des Princes, Stade Geoffroy-Guichard, Stade de Bordeaux, Stade de Nice a Stade de la Beaujoire poskytnou své zázemí od 24. července do 10. srpna a diváky bude zajímat především turnaj mužů, ve kterém se představí 16 zemí rozdělených do čtyř skupin.

Ve skupině A se můžeme těšit kromě domácího výběru na USA, Guineu a Nový Zéland. Skupina B se může pochlubit Argentinou, Marokem, Irákem a Ukrajinou. Skupina C je složena z výběrů Španělska, Egyptu, Uzbekistánu a Dominikánské republiky. Skupina D nabídne Izrael, Paraguay, Mali a Japonsko. Z každé skupiny postoupí do další fáze turnaje dva týmy.

 

další zajímavé články