sobota, 27. 07. 2024
Italové vyškrtli trojici jmen. Spalletti počítá také s napraveným hříšníkem

Italové vyškrtli trojici jmen. Spalletti počítá také s napraveným hříšníkem

Finální výběr obhájce titulu mistra Evropy z Itálie je odhalen. Z předběžného výběru kouč Luciano Spalletti vyřadil tři jména. Překvapením není setrvání záložníka Fagioliho, jenž si ještě nedávno odpykával více než půlroční trest za sázení na fotbalové zápasy. Třiadvacetiletý středopolař Juventusu je však jedinou přímou alternativou kreativního hráče za Jorginha.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 07. 06. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Itálie bude obhajovat titul v těžké skupině B, kde narazí na Albánii, Španělsko a Chorvatsko. Z předběžné nominace musel trenér Spalletti vyřadit tři jména. Jedním z postů, kde se dalo očekávat vyškrtnutí některého z hráčů, byla pozice brankáře. Nakonec se nedostalo na Ivana Provedela z Lazia Řím, místo kterého dostane v roli trojky důvěru Meret z Neapole. Právě s Meretem se italský lodivod dobře zná, v ročníku 2022/2023 získala Neapol pod vedením právě Spalettiho mistrovský titul v Serii A.

Prekvapeni-v-tymu-Anglie-Southgate-necha-doma-take-Grealishe-s-Maguirem

Z nominace už dříve vypadla dvojice stoperů Giorgio Scalvini a Francesco Acerbi. Oběma hráčům nepovolilo start na turnaji zranění. V případě prvního jmenovaného jde dokonce o přetržené vazy v koleni. Acerbi je už po operaci třísel. Do středu obrany tak byl dodatečně povolán zadák Juventusu Federico Gatti. Ten prožil i finální škrty a může se těšit na turnajovou účast.

Orsolini se v přípravě neosvěčil

Tam se naopak nepodívá dvojice Samuel Ricci a Riccardo Orsolini. První jmenovaný středopolař FC Turín dle očekávání opustil výběr Azzurri, a doplní ho poněkud překvapivě křídelník Bologni. Orsolini letos s Bolognou přitom prožil podařený ročník, boj o nominaci ale zřejmě prohrál se Zaccagnim z římského Lazia, jenž v přípravném utkání s Tureckem podal lepší výkon. Další hráč, se kterým se Spalletti zná z Neapole Giacomo Raspadori dostal přednost pravděpodobně díky svojí univerzálnosti.

Italové mají ve svém sledu i řadu noviců v národním týmu. Právě v duelu s Tureckem si svůj debut odbyl stoper Bologni Riccardo Calafiori, jenž letos patřil k objevům sezony. Jediný start má na kontě také pravý krajní bek či wingback Raoul Bellanova z FC Turín. Michael Folorunsho z Hellasu Verona dokonce na svůj první start stále čeká.

Nominace Itálie na Euro 2024

Brankáři: Gianluigi Donnarumma (Paris St. Germain), Alex Meret (Neapol), Guglielmo Vicario (Tottenham).

Obránci: Alessandro Bastoni, Federico Dimarco, Matteo Darmian (všichni Inter Milán), Raoul Bellanova, Alessandro Buongiorno (oba FC Turín), Riccardo Calafiori (Boloňa), Andrea Cambiaso (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Neapol), Federico Gatti (Juventus), Gianluca Mancini (AS Řím).

Záložníci: Nicoló Barella, Davide Frattesi (oba Inter Milán), Bryan Cristante, Lorenzo Pellegrini (oba AS Řím), Nicoló Fagioli (Juventus), Michael Folorunsho (Verona), Jorginho (Arsenal).

Útočníci: Federico Chiesa (Juventus), Stephan El Shaarawy (AS Řím), Giacomo Raspadori (Neapol), Mateo Retegui (FC Janov), Gianluca Scamacca (Bergamo), Mattia Zaccagni (Lazio Řím).

další zajímavé články