úterý, 22. 10. 2024
"VAR způsobuje obrovské škody, je čas na jeho zrušení," tvrdí ředitel Lazia po kontroverzní porážce

"VAR způsobuje obrovské škody, je čas na jeho zrušení," tvrdí ředitel Lazia po kontroverzní porážce

Systém VAR opět čelí tvrdé kritice. Po porážce Lazia Řím s Juventusem 0:1 v Serii A vyzval sportovní ředitel Angelo Fabiano k úplnému zrušení této technologie.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 21. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Podle jeho slov VAR škodí fotbalu a ovlivňuje výsledky, přičemž jeho tým je jednou z obětí. Videorozhodčí (VAR) znovu rozvířil vášnivé debaty v italské lize. Po sobotní porážce Lazia na půdě Juventusu se sportovní ředitel Angelo Fabiano ostře vyjádřil proti použití technologie a požádal o její úplné zrušení. „VAR v této sezoně způsobuje nevyčíslitelné škody nejen Laziu, ale i dalším týmům," rozčiloval se Fabiano. Situace vyvrcholila kontroverzním vyloučením Alessia Romagnoliho, kdy po přezkoumání záběrů rozhodčí nařídil červenou kartu za faul na Pierra Kalulu. Fabiano však trvá na tom, že šlo o nesprávné rozhodnutí a že VAR nadělal více škody než užitku, uvádí web One Football.

Co se dělo na Bohemce? Oni ty penalty snad hledali schválně, hlesl trenér

Lazio také kritizovalo rozhodčí za neřešení dalších incidentů během zápasu, například pěstní útok Douglase Luize na hráče Lazia Patricka, který zůstal bez trestu, přestože byl na záběrech jasně viditelný. „Nechápu, proč nebyl Luiz potrestán, a cítíme se poškozeni. Je na systému VAR, aby vysvětlil, proč nedošlo k zásahu," dodal rozhořčený Fabiano.

VAR pod palbou i v jiných ligách

Italská Serie A není jedinou soutěží, kde se VAR stává terčem kritiky. V anglické Premier League se letos v létě dokonce hlasovalo o jeho zrušení, ale většina klubů se nakonec rozhodla technologii ponechat, přičemž vyzvala ke zlepšení jejího fungování. K VAR se v minulosti vyjádřili kriticky také zástupci AS Řím a AC Milán. Trenér Milána Paulo Fonseca označil jeden z nedávných zápasů za "cirkus", když byly uděleny tři penalty, ani jedna z nich však nebyla proměněna. Debaty o budoucnosti VAR tak nadále pokračují, a i když jeho zrušení je zatím nepravděpodobné, změny v jeho používání se zdají být nevyhnutelné.

další zajímavé články