pondělí, 14. 10. 2024
Pokud by Češi bitvu s Litvou nezvládli, pro řadu hráčů se bude jednat o loučení s jednadvacítkou

Pokud by Češi bitvu s Litvou nezvládli, pro řadu hráčů se bude jednat o loučení s jednadvacítkou

Český národní tým do jednadvaceti let čeká finální utkání ve skupině kvalifikace o mistrovství Evropy, které se v roce 2025 odehraje na slovenském území.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 14. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Třetí patro domácího fotbalu? Pořádně napínavá podívaná. Žádná ze tří tabulek nemá samostatného krále

"Lvíčata" musí v úterý v Hradci Králové porazit poslední Litvu, aby postoupila do baráže. Trenér Jan Suchopárek věří, že jeho týmu pomůže ke splnění cíle energie z hlediště vyprodané Malšovické arény.

Přímý postup ze skupiny I si v předstihu zajistilo první Dánsko. Pokud jde o baráž, Češi mají situaci ve vlastních rukou. V případě výhry nad Litvou mají baráž jistou. "Šance se nám otevřela i za přispění soupeřů, to musíme uznat. Teď je na nás, jestli proměníme mečbol k postupu do baráže," uvedl Suchopárek během dnešního rozhovoru s novináři.

Jeho svěřenci před závěrečným zápasem figurují na třetím místě, v případě výhry se však posunou před druhý Wales, který už ve skupině dohrál.

Je vyprodáno, zájmu si ceníme, těší Suchopárka

Na šampionát přímo postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do play off, v němž se utká o zbylá tři místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast na ME jistou.

Suchopárek se spoléhá na pomoc fanoušků v domácím prostředí. "Věřím tomu stoprocentně, ceníme si zájmu. Je vyprodáno, ve stěžejním zápase nechceme nikoho zklamat. Doufám, že energie z hlediště nám pomůže a dotáhne nás k postupu do baráže. Pokud ji budeme hrát, tak myslím, že se tady objevíme znovu," řekl kouč.

Před měsícem jeho tým vyhrál v Litvě těsně 2:1. Stejným poměrem v pátek "Lvíčata" zvítězila ve Walesu a nahrála jim také výhra poslední Litvy na Islandu (2:0). 

Hašek po vítězství nad Albánií: Tým ukázal odhodlání a zodpovědnost

"Měli jsme velké problémy, abychom zápas v Litvě zvládli. Chceme útočit, ale být obezřetní i vzadu, aby nenastaly problémy jako u nich. Směrem dopředu musíme být kvalitnější, přesnější, rychlejší a také lepší v pohybu bez míče než ve Walesu. Atmosféra v mužstvu je fajn, teď potřebujeme dotáhnout skupinu do zdárného konce," uvedl Suchopárek.

Pokud by Češi duel s Litvou nezvládli, pro řadu hráčů by se jednalo o poslední utkání v této věkové kategorii. "Věřím, že to pro kluky není poslední zápas. Napočítali jsme ještě osm dalších utkání, která mohou být před námi. Chceme je odehrát," ujistil Suchopárek.

Úterní utkání na novém stadionu v Hradci Králové má výkop v 18:00.

další zajímavé články